От 2-3 години авокадото е медийна звезда в здравните сайтове и блоговете за храни. Има го в какви ли не рецепти за здравословни ястия. Да, ползите от авокадото са многобройни, но то има и един-едничък недостатък: разрежеш ли го, бързо омеква и добива неприятен кафяв вид.
За щастие има бърз и лесен трик за запазване свежестта на авокадото за следващата му употреба.
Авокадо трябва да се яде всеки ден, защото е вкусно и хранително и защото съдържа множество ценни вещества. Сред тях са фибрите, калият, фолиевата киселина, витамините В, витамините Е и А, магнезият, натрият, калцият и желязото.
Авокадото се бори и с рака. То съдържа силния антиоксидант глутатион, който предпазва клетките от оксидативен стрес. Олеевата киселина пък намалява риска от рак на гърдата. Последната новина за този тропически плод е, че съставката му "авокация В" е молекула, която лекува левкемия и вече е патентована за производство на лекарство срещу миелоидна левкемия.
Когато обаче авокадото се разреже, то бързо се оксидира и от това става кафяво. Причината е ензимът полифенол оксидаза. Заради наличието му авокадото не може да се съхранява. Оксидирането обаче няма да настъпи, ако:
1. Нарежете наедро няколко парчета ашлама (червен кромид) и ги сложите на дъното на буркан;
2. Разрежете надлъжно авокадото наполовина и го поставите с кората върху лука - така няма да поеме миризмата му;
3. Газовете, които лукът изпуска, ще попречат на оксидацията и авокадото ще се запази свежо 5-7 дни.
Коментари