Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и превенция на диабет и сърдечни болести.
предимства
ситост
нищо не е забранено
недостатъци
приготвянето на ястията отнема доста време
ако не харесвате плодове, зеленчуци, супи, не е за вас
Тип: балансирана
Цел: загуба на тегло
Твърдението: ще отслабвате по 1 кг на седмица
Теорията: Човек поема едно и също количество храна всеки ден, без оглед на калориите в нея. Храни с по-малко калории, но засищащи с тяхната плътност дават чувство за ситост и свалят няколко килограма. Плодовете и зеленчуците са идеални, тъй като засищат, но не товарят с калории. В 1/2 кг моркови има калории, колкото в 30 г фъстъци.
Как работи
Храната е разделена на 4 групи.
Категория 1 (с много ниска плътност) съдържа плодове и зеленчуци без нишесте в тях, обезмаслено мляко и бульони.
Категория 2 (с ниска плътност) включва нишестени плодове и зеленчуци, зърнени храни, корнфлейкс и мюсли, нетлъсто месо, варива и спагети.
В категория 3 (средна плътност) има месо, сирене, пица, пържени картофи, салати с дресинг, хляб, гевреци, сладолед и торта.
Категория 4 (висока плътност) е с крекери, чипс, шоколадови сладки, бисквити, ядки, масло и олио. Трябва да се набляга на първите 2 категории, да следите размерите на порциите в третата и да сведете храните от четвъртата до минимум. Всеки ден закусвате, обядвате и вечеряте. Има две междинни закуски и се позволява един десерт. Колко точно ще следвате Обемната диета зависи от вас.
Коментари