Забранява се продажбата на ястия, изостанали от предишен ден

В менюто трябва да има най-малко 400 г зеленчуци и плодове

Недопустимо е предлагане на месни продукти като основни ястия

Край на готовите кюфтета и кебапчетата, пилето и рибата с кожа, чипсовете, пържените солени храни и газираните сладки напитки в училищните бюфети. От любимите на децата храни остава само шоколадът.

Това са основните стриктни изисквания, които се въвеждат в ученическото хранене според проект на наредба за здравословно хранене на учениците, публикуван за обществено обсъждане до 17 март от Министерството на здравеопазването.

Целта е изграждането на добри хранителни навици у подрастващите и намаляване на риска от хронични незаразни заболявания в по-късни етапи от живота им.

“В наредбата са разширени изискванията към групите храни, като детайлно са описани какви количества са необходими и какви характеристики трябва да притежават.

По отношение на приема на зърнени храни и/или картофи –

включени са най-малко един път седмично пълнозърнести макаронени изделия

– макарони, юфка, спагети, или закуски на зърнена основа.

По отношение на месото и месните продукти - посочени са конкретни изисквания: птичето месо да е без кожа, а

от месните продукти се допускат шунка и филе без механично отделено месо

и формовано месо (съгласно Регламент на ЕС 1169/2011), с ниско съдържание на мазнини и намалено съдържание на сол (в съответствие с Регламент 1924/2006 на Европейския парламент от 20.12.2006 г.).

По отношение на рибата - посочено е при предлагане да е без кожа и кости, филетирана или нарязана на парчета.

Приемът на течности се допълва с напитки от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути),

поотделно и в смес с прясно/кисело мляко и др.

За намаляване на приема на мазнини се предлагат и млечни продукти с по-ниско съдържание на мазнини спрямо продукти от същата категория (например извара, сирене и кашкавал от краве мляко вместо от овче мляко).

Предложеният проект на наредба ще осигури възможност за постигане на здравословно и адекватно хранене, съответстващо на физиологичните потребности на учениците”, коментират експертите от МЗ.

Посочените от министерството изисквания следва да се прилагат и в случаите, когато храна за организирано хранене на учениците се доставя от външни обекти. Обхванати са всички възможности за кетъринг, дори апаратите за закуски на територията на учебните заведения.

Според наредбата се забранява предлагането на ястия, изостанали от предишен ден.

Приемът на мазнини трябва да бъде в границите от 25 до 35% от енергийната стойност на храната

Препоръчително е използването на кулинарни методи, които ограничават съдържанието на мазнини - варене, варене на пара, задушаване и печене. Пържени храни да се предлагат не повече от 2 пъти седмично.

Солта трябва да се ограничава, както и консервантите, захарта, изкуствените овкусители.

Съдържанието на флуор и в питейната, и в бутилираната вода с ниска минерализация не трябва да надхвърля 1,5 мг/л. От училищните павилиони и столове изчезват сладките и всякакви газирани напитки, с изключение на смути и фрешове.

Препоръчва се пиенето на прясно изцедени или стерилизирани сокове

от плодове и зеленчуци, както и нектари без добавена захар и изкуствени подсладители.

Кравето мляко и млечните напитки са включени в здравословното хранене, както и бозата без изкуствени подсладители, билкови чайове, пасираните плодове, зеленчукови и плодови смутита. За подслаждане на чай, напитки с какао, цитронада и кисело мляко се допускат не повече от 5% захар или пчелен мед.

Министерството на здравеопазването приема, че горещият шоколад е част от здравословното хранене.

озволява на децата нискомаслено мляко или мляко с намалено съдържание на лактоза, обикновени соеви, оризови или овесени напитки, обогатени с калций. Комбинации от плодови или зеленчукови сокове с обикновена вода (негазирана или газирана, обаче без добавена захар или мед).

Ежедневно в основно хранене (закуска, обяд или вечеря) на децата трябва да се предлага поне един представител от групата на зърнените храни - хляб, хлебни, макаронени, тестени изделия, ориз, жито, овесени ядки, елда, просо, царевица и други и/или картофи.

Задължително е включване на пълнозърнести видове хляб най-малко два пъти седмично в обедното меню, пълнозърнестите макаронени изделия трябва да са най-малко един път седмично – могат да са макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа.

У нас всеки ден в менюто трябва да има най-малко общо 400 г зеленчуци и плодове при целодневно хранене -

най-малко по три вида пресни зеленчуци и плодове седмично, и то избрани според сезона

Препоръчително е предлагането на замразени зеленчуци и плодове пред стерилизирани.

Изсушените плодове и зеленчуци се предлагат само в състава на други храни. Не самостоятелно.

Туршии могат да бъдат включвани в менюто само през зимата на обяд до един път в седмицата,

а при целодневно хранене - до два пъти седмично. Когато менюто включва предлагане на мармалад и конфитюр, се използват "мармалад от плодове" и "конфитюр екстра качество". В родните училищни столови сирената, кашкавалът, изварата и останалите млечни продукти трябва да бъдат произведени от краве или козе мляко, като солта в тях не бива да надвишава 3,5%. В кашкавала не може да е повече от 3%. Айрянът трябва да е без добавена сол или захар.

Всеки ден трябва да има 400 г кисело или прясно мляко и най-малко 35 г сирене и/или кашкавал

Месото не бива да е претърпяло друга обработка освен охлаждане и замразяване. Телешкото и свинското месо трябва да бъдат без видими тлъстини. Мляното месо може да е само нетлъсто.

Не се допускат фабрични (готови) кайма, кебапчета, кюфтета, карначета, наденици и кренвирши.

Недопустимо е предлагане на месни продукти като основни ястия, което насърчава по-здравословен и разнообразен хранителен режим.

Риба като основно ястие трябва да има най-малко един път седмично

при обедно хранене. Риба се предлага и като рибена чорба, и като компонент на сандвичи. Разписано е тя да е прясна, по изключение замразена.

Не се позволява предлагане на солена, пушена, сушена, маринована или консервирана по друг начин риба и хайвер. Забраняват се миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и други нерибни хидробионти.

ПЪЛНА ЗАБРАНА

  • пържени картофени и пържени зърнени изделия;
  • зърнени продукти с добавена мазнина;
  • пържени ядки;
  • пържени тестени изделия;
  • захарни и шоколадови изделия с изключение на шоколад;
  • сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар;
  • сухи супи и сухи бульони.

5625 проверки в училищни бюфети, открити са 249 нарушения

Извършените за 2024 г. проверки на храненето в организирани детски колективи за спазване на здравните изисквания са общо 5625. В резулатат от тях са констатирани 249 несъответствия по отношение спазването на здравните изисквания, като са издадени съответните предписания за отстраняване на установените несъответствия. Това отговориха от здравното министерство за "24 часа".

Контролът по изпълнението на наредбата се извършва от органите на държавния здравен контрол. Административнонаказателните разпоредби за неспазване на нормативните актове са предвидени в Закона за здравето.

За децата във Великобритания всеки ден месо, зеленчуците и плодовете в два различни цвята

На Острова малките ученици в държавните училища обядват безплатно

Учениците във Великобритания трябва всеки ден да консумират порция месо и една или повече порции зеленчуци или салата като гарнитура. Храненето да се допълва с много плодове. Такива са изискванията на образователното министерство на Обединеното кралство, актуализирани на 12 февруари 2025 г.

Великобритания финансира безплатни училищни обяди за деца, които посещават държавно начално или средно училище. Безплатни училищни обяди се предоставят за всички в предучилищна възраст, първи и втори клас, както и за всички ученици в началните училища в определени местни административни райони. Тези мерки са насочени към подпомагане на семействата с по-ниски доходи и осигуряване на здравословно хранене за децата.

И в Англия, както у нас, са задължителни най-малко три различни вида плодове и три различни вида зеленчуци всяка седмица. За разлика от нас британците са се сетили да поискат плодовете и зеленчуците да са от поне два различни цвята - заради веществата в тях.

Експертите по хранене във Великобритания предлагат

цената на плодовете да е по-ниска от тази на другите десерти, за да се купуват предимно те

Задължение на персонала в столовите е да насърчава децата да избират плодовете, да ги излага на видно и по-достъпно място, за да бъдат предпочитан избор.

В Англия брашното трябва да е обогатено с желязо и калций. Пълнозърнестите варианти на хляб и паста са с предимство. Посочва се, че хляб трябва да има всеки ден. Три или повече различни нишестени храни са задължителни всяка седмица.

В Обединеното кралство са малко по-изискани относно подбора на млечни продукти и посочват в стандартите си, че "твърдите сирена като чедър обикновено съдържат повече наситени мазнини от по-меките сирена. За твърдите сирена трябва да се избират по-силни на вкус варианти, но в по-малки количества".

Британците налагат всеки ден в училищата да се предлага порция месо. Според експертите то, рибата, яйцата и бобовите култури са основни източници на протеини, основни минерали, включително желязо и цинк, и са полезни за подрастващите.

За разлика от изискванията в проекта на нашата наредба

на Острова е посочено какво да включва менюто на малките веганчета

За тях задължително трябва да има порция безмлечен протеин поне три дни седмично, бобови два пъти седмично, соя, тофу или заместители на месо веднъж или два пъти седмично.

Англичаните напомнят на училищните кухни, че консервираната риба тон не се брои за мазна риба, тъй като омега-3 мастните киселини се унищожават при консервирането. Властите във Великобритания препоръчват

за овкусяване на храната да се използват билки, подправки и чесън вместо сол

Не позволяват овкусяването с натриев глутамат, тъй като той съдържа високи нива на натрий.

В изискванията на британците е вписано, че храната в училищните столови непременно трябва да е с красив, атрактивен за децата вид. И да е вкусна!

Много училища на Острова имат свои собствени зеленчукови градини и продукцията от тях се използва в училищните столови.

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ и АРХИВ
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ и АРХИВ