Zchef е единствената кухня, която следва зоновото хранене

- Катя, как се запознахте с режима на хранене “Зоната”?

- С режима “Зоната” се запознах преди 5-6 години случайно.

Започнах да го разучавам, защото видях, че е нова ниша, която наистина може да бъде разработена. Първо прочетох книгата на създателя му д-р Бари Сиърс, след това го тествах върху себе си и установих, че прилагането му е много трудно, ако не си човек, който се занимава с храни и грамажи. На мен ми беше лесно, защото аз правя това цял живот. Това е и причината никой до момента да не е направил такава кухня у нас.

В началото го използвах доста неразумно – само за да контролирам собственото си тегло. По-късно разбрах за всички здравословни ползи. За две седмици свалих 3 килограма, които дори не съм искала да си отидат.

Доказа ми го и моето семейство, което направи голяма трансформация.

Приятелят ми

свали 30

килограма,

майка ми - 15,

но като бонус

успя да махне

хапчетата за

щитовидна

жлеза, които

пиеше 22 години

Успях последните години да създам невероятни навици за хранене и у сина ми. Той напълно самостоятелно може да приготвя зоновата си храна, където и да е. Всичко това ми се отплаща като 100-процентова превенция за него и семейството ми.

- Какво представлява “Зоната”?

- “Зоната” категорично е начин на живот, към който всеки човек се връща, и пред нашите клиенти стои условието, че трябва да са готови да направят голяма промяна със себе си. Ние сме тук, за да им помогнем в тази промяна. Топенето на мазнини е страничният ефект на режима. На първо място това е хормонално хранене, което е обвързано с поддържане на нормални нива на кръвната захар.

Когато се храним с правилните пропорции въглехидрати и протеини, ние балансираме инсулина и глюкагона, които ни дават стабилни нива на кръвна захар. Вече самата зона е производство на айказаноиди. Това са най-мощните хормони в организма, които или ни оздравяват, или ни разболяват.

Много често, като дойде клиент при нас и пита защо е пълен, а почти не яде, ние разпитваме какъв е неговият храноден. Тогава разбираме, че яде лъжица мед за закуска, малко плодове след това, голяма салата на обяд и към нея крем супа примерно – това са все въглехидрати, от които нивата на кръвна захар започват да играят постоянно. Оттам идва умората, още нужда от храна и сладко. Нестабилните нива на кръвната захар ни карат да се чувстваме по този начин.

Така че

плод на закуска –

да, но с едно

парче сирене в

правилното

съотношение

и няколко

маслини, за да

балансираме

храненето

- Какво означава съотношението 30:40:30?

-Д-р Сиърс е изчислил, че ако приемаме повече благоприятни протеини, въглехидрати и мазнини в съотношение съответно 30:40:30, те ще покрият изцяло нуждата на тялото и ще поддържат хормонален баланс в наша полза. Благодарение на това, че няма да консумираме нищо в повече, ще изчистим и телесните си мазнини.

Съотношението се поддържа с т.нар. мерна единица блок. Един блок протеини например е 7 г., един блок въглехидрати - 9 г. и мазнини – 1,6 г. Колко блока са необходими, зависи от индивидуалните размери на човек - ръст, килограми и т.н.

Нямаме прием на храна, при който в организма ни да не влязат мазнини, въглехидрати и протеини в съотношение 30:40:30.

Д-р Сиърс гледа на храната като на лекарство и дава много добър пример, че когато отидем на лекар и той ни изпише лекарство, ние не го изпиваме наведнъж. Същото е и с храненето - когато знаете, че трябва да изядете 70 грама протеини за деня, не ги изяждайте наведнъж.

При “Зоната” имаме пет хранения, или 5 приема на лекарство, с които поддръжаме много бърз метаболизъм и постоянно производство на хормони в стабилни нива.

- Какви са нейните предимства?

- Големите ползи на режима са връщането на добрия тонус, енергията, концентрацията, самоувереността, както и начинът, по който човек възприема себе си. Тази промяна изпитах не само аз, виждам я в семейството си, в екипа, с който работя, както и в много от нашите клиенти.

Освен това, за разлика от много други режими, тук лишения няма. Позволено е дори и сладкото, разбира се, приготвено пак по зонов принцип.

Най-хубавото също е и

късната закуска,

която всъщност е

последното

хранене за деня и

се прави между

15 и 30 минути

преди лягане

В началото много хора отказват да я правят, но след известно време търсят точно нея.

Закуската и късната закуска са най-важните хранения. Сутрин трябва да се хапва максимум час след ставане. Това е настройка на часовника да работи в такт. Закуската дава сигурност, че няма да огладнеете до обяд, дава концентрация. Късната закуска пък е последна хормонална настройка.

Екипът на Zchef приготвя внимателно и с много любов храната за всички свои клиенти.

Екипът на Zchef приготвя внимателно и с много любов храната за всички свои клиенти.
- С какво този режим се различава от всички други?

- Вече няколко десетилетия този режим остава неоспорван. Има модерни диети, които се появяват във времето. Актуални са за известен период от време, примерно година - две. Разбира се, всеки един режим дава естетически резултати, но ограничаването на един от макронутриентите неминуемо дава отражение върху организма рано или късно.

При този режим се храним задължително с много добра пропорция от всеки един макронутриент -

храним ставите,

костите, мозъка,

получаваме

мазнини, за да си

свършат те

работата и за да

създадат добри

айканазоиди

Разликата между “Зоната” и другите режими е, че това е доказан начин на хранене, който лекува здравословни заболявания и не е оспорван в продължение на десетилетия.

- Разкажете повече за Zchef.

- Zchef е кухня, каквато няма на друго място в България. Открихме я преди 8 месеца. Тя е резултатът от моето пристрастяване към режима.

Реализирането

стана

благодарение на

актрисата Марта

Вачкова

С нея се запознах преди година. Нейното желание да опита режима, както и постигнатите резултати, които задържаме вече седем месеца, ме увериха, че наистина има ефект и че аз мога да работя с други хора - извън семейството ми.

- Какво предлагате?

- Основната ни услуга е приготвяне и доставка на храна, приготвена на принципа на зоновия режим. Работим с индивидуални клиенти, предлагаме и седмични менюта.

Другата ни дейност са консултации с хора – чрез срещи, по телефон или чрез имейл, които искат сами да усвоят режима. Имаме и няколко пакетни програми за хора, които са извън София. За тях разработваме готови едноседмични, двуседмични менюта. Съвсем отскоро имаме и спортни режими.

- Могат ли хората да приготвят и сами храната си по “Зоната”?

- Освен да сме в помощ и опора на хората при спазването на режима,

нашата цел е

да ги научим

да променят

навиците си

и да усвоят

принципите

на готвене

От практиката ми съм забелязала, че са им нужнии между 1 и 3 месеца за това. Освен това ние не предлагаме храна за събота и неделя именно с тази цел - да се научат да се справят сами, за да могат да задържат постигнатото.

- Къде хората могат да ви открият?

- За момента работим само в София. Имаме планове за развитие, тъй като получаваме запитвания от цялата страна. Обмисляме вариант и за франчайз, специално за Варна и Пловдив.

(Специално за читателите на в. “24 часа” Катя Божкова предостави две рецепти и примерно дневно меню - в каретата в дясно, направени на принципа на “Зоната”. Как да приготвим бананови бонбони с кашу, тя споделя за първи път.)

 

БАНАНОВИ БОНБОНИ С КАШУ

ПРОДУКТИ:

Овесени трици 180 г.

Кашу 120 г.

Фурми 80 г.

Протеин ванилия 30 г.

Протеин шоколад 150 г.

Зрял банан голям 120 г.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Режем фурмите на едро и ги накисваме в топла вода за около 15 минути. През това време смесваме всички сухи съставки. Намачкваме банана в отделна купичка. След като фурмите са се накиснали, ги изцеждаме хубаво от водата, като запазваме част от нея. Изцедените фурми блендираме до почти гладка смес и ги добавяме към бананите. Разбъркваме добре мокрите съставки и ги добавяме към сухите. Месим дълго време до получаване на лепкаво средно твърдо тесто. Правим бонбони по 16 г. за 0,5 блок и ги овалваме в шоколадов протеин.

МЪФИНИ БАЛАНС

ПРОДУКТИ ЗА 14 ПОРЦИИ:

Яйца 4 бр.

Белтъци 4 бр.

Краве сирене 210 г.

Нискомаслено мляко 200 г.

Овесени трици 240 г.

Зехтин 35 мл.

Бакпулвер 1 бр.

Щипка къри на прах

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Първо разбиваме яйцата и белтъците, добавяме триците и ги оставяме да набъбнат. През това време сиренето се рендосва и се добавя към сместа. Сипва се зехтинът и се разбърква. В отделна купа се прибавя киселото мляко и се добавя бакпулверът. Разбърква се, докато шупне. След това го добавяме към останалата смес, слагаме кърито и сол, ако е нужно. 1 блок мъфини се разделя в две формички и се пече на 180 градуса до готовност.

ПРИМЕРНО ДНЕВНО МЕНЮ ПО “ЗОНАТА”

ЗАКУСКА: Мус от котидж лайт с белтъци, ленено семе и бадеми, пълнозърнести сухари, чери домати и ябълка

ОБЯД: Класически телешки гулаш с много зеленчуци и балансирана шопска салата, овкусена с малко зехтин

СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА: Овесени мъфини с пуешко и кисели краставички

ВЕЧЕРЯ: Мариновано пуешко филе с изобилие от зеленолистни зеленчуци

КЪСНА ЗАКУСКА: Яйчени белтъци с черни маслини и портокал