Прием на белтъчини, въглехидрати и мазнини в съотношение 30:40:30 поддържа хормонален баланс
С наближаването на лятото човек все по-често се замисля какво и колко яде. Интернет изобилства от съвети как да се отслабне бързо. На какъвто и да е режимът, резултат от него ще е видим, но временен. Диетите включват някакво ограничение, а ограничаването на един макронутриент неминуемо дава отражение върху организма рано или късно, казва ресторантьорката Катя Божкова. Тя е създател на Zchef кухня, която следва принципите на зоновото хранене с цел отслабване.
Зоната - това е начин на живот, който връща баланса в организма, а топенето на килограми е само плюс, казва Божкова.
В основата на режима е правилната пропорция мазнини, белтъчини и въглехидрати. Тя е насочена към регулиране на нивата на кръвната захар и на хормоналните промени, които настъпват в организма при всяко хранене. Когато се постигне този баланс, отслабването идва просто като страничен ефект.
Повечето хора, които прибягват към зоновия режим на хранене, търсят не само изчистване на мазнините, но и решаване на здравословни проблеми. Той се отразява много добре на диабетици, както и при ендокринни и сърдечносъдови болести.
Създател на “Зоната” е американецът д-р Бари Сиърс. Той я измисля в опит да пребори собствената си генетична обремененост. Мъжете в рода му умирали твърде рано от сърдечни болести, въпреки че живеели здравословно.
Създава “Зоната”, за да спаси себе си, казва Божкова, която се запознава с режима преди няколко години и първа го развива го у нас.
30:40:30 е формулата на “Зоната”. Числата означават 30% белтъчини, 40% въглехидрати и 30% мазнини. Д-р Сиърс изчислил, че ако храните от всяко едно ядене са с това съотношение, ще се покрият изцяло нуждите на организма и ще се поддържа хормонален баланс. Плюсът на този режим е, че не залага на ограничението, а на баланса. Включва пет хранения на интервали между 3 и 5 часа.
Сред популярните лица у нас, постигнали резултати с този режим, са актьорите Марта Вачкова, Владо Пенев и Руслан Мъйнов.
Коментари