Яде се същото количество, но с по-малко калории

Полезно е да се ядат по-малки порции и това всички го знаят. Полупразната чиния обаче докарва депресия на повечето хора, решили да отслабнат. Тогава на помощ идва волюметриката - система за отслабване, чието име идва от английската дума volume (обем).

Основен принцип

Волюметриката намалява калоричността на приетата храна, въпреки че човек приема същите порции. С малък трик за кратко време се свалят няколко кила и се нормализира храносмилането, без да се усеща глад.

За целта половината от обичайната порция се подменя с нискокалорични продукти - може да са пресни зеленчуци и не много сладки плодове. Така очите са пълни, стомахът също, а човек слабее, защото приема почти два пъти по-малко калории.

Волюметриката е лесна за прилагане, без драстични лишения и всеки може да я нагоди към своя вкус.

Правила

- Зеленчуците, с които може да се допълва порцията, не бива да съдържат много нишесте. Това означава да се ограничи консумацията на картофи, царевица, тиква.

- Висококалоричните продукти се заменят с нискокалорични. Захарта например, която дава 400 ккал на 100 г, се замества със сушени плодове, които са около 250 ккал за същия грамаж.

- Солта рязко се ограничава, защото пречи да се изхвърлят излишни течности от тялото. Това важи и за пушените риби, сирена, туршии, кисели краставички. Храната да се подправя с пресен сок от лимон и със свежи зелени подправки.

- Майонезата и кетчупът да отстъпят пред нискомаслено кисело мляко и сосове, приготвени от него със зелени подправки, чесън, лук.

- Млечните каши също да се избягват или вместо с мляко да се правят с вода.

- Вместо захар - мед или стевия.

С тази методика калоричността на дневното меню се намалява до 1200 ккал.

Примерно меню

- Половината от закуската е плодове, които да не са много сладки. Да се избягват банани, грозде и круши. Може човек да си позволи парче черен шоколад с процент какао над 60% и билков чай без захар.

- Втората закуска е от обезмаслено кисело мляко, малко твърдо сирене и отново плод.

- На обяд се яде зеленчукова супа, риба или нетлъсто месо с гарнитура от зеленчуци, сготвени с минимално количество мазнина или без нея.

- За следобедна закуска филийка хляб, плод, малко сирене, извара или кисело мляко.

- Вечерята да е поне 2 часа преди лягане. Половината от нея да са варени или задушени зеленчуци.