Сега е моментът да се оптимизира храненето така, че да се избегне пролетната умора, смяната на сезоните и резките атмосферни колебания, към които някои хора са особено чувствителни.

През пролетта човек забелязва, че кожата му е суха и се лющи, косата е вяла и пада. Не може да спи добре, концентрацията и работоспособността му са намалени, усеща умора и отпадналост.

Повече плодове и зеленчуци

Звучи банално, но само прясната храна дава изобилие от полезни вещества, които се усвояват най-лесно. Моркови, зеле, чушки, репички, спанак, целина, броколи, домати, зелен лук, цитруси, киви зареждат с енергия. През пролетта киселинността на стомаха се засилва, а консумацията на сурови и зелени храни засилва този процес. Затова със суровите зеленчуци не бива да прекаляват хората със стомашно-чревни проблеми.

Към всяко хранене, включително и закуската, добавете голяма порция зелена салата с лимон (той има силно алкализиращо действие) и 2 с.л. смлени сурови семена и ядки – сусам, ленено, тиквено, слъчогледово семе, орехи, бадеми.

Балансирано меню

През пролетните месеци е особено подходящ балансираният режим, който препоръчва д-р Бари Сиърс, автор на режима за отслабване „Зоната“. На всяко хранене, дори лека закуска, да се приемат 40% въглехидрати и по 30% белтъчини и мазнини. Това съотношение на основните хранителни вещества поддържа и хормоналния баланс, освен че допринася за влизане във форма. За оптимално здраве помагат и движението, спортът, както и приемът на повече вода, течности и билкови чайове.

Яжте с наслада

Доброто настроение е важно за здравето. Ето защо яжте храни, които стимулират синтеза на хормона на удоволствието – серотонин. В тях има витамини В и Е, фолиева киселина, селен и аминокиселината триптофан. Всички те са доказани антидепресанти. Източници на тези вещества са говеждо, пилешко и пуешко, риба, телешки черен дроб, яйца, млечни продукти, бобови храни, ядки и кълнове, босилек, риган, естрагон, натурален шоколад.

Добавки

Пролетно време се развива дефицит на основни минерали и витамини, който може да се преодолее с хранителни добавки. Но дневните дози не бива да се надвишават, защото някои от тях се натрупват в тялото. Обикновено се приемат от 2 до 6 седмици и после се почива около месец.

Добавки са и пробиотиците. Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането и ускоряват и елиминирането на шлаките от тънките черва. Така се укрепва и имунната система срещу чревни инфекции през лятото.

Фалшив глад

Той се появява през пролетта по две причини:

1. Повишената киселинност в стомаха през пролетта се разчита от мозъка като сигнал за реален глад. Усещането лесно се неутрализира с храна, която намалява киселинността. При някои хора това води до преяждане и напълняване.

2. Приемът на по-големи количества сладки плодове и зеленчуци повишава нивото на кръвната захар. Това кара панкреаса да отделя повече инсулин, който бързо сваля глюкозата в кръвта и също поражда чувство на глад.