Дело срещу България заведе в Страсбург асеновградчанинът Николай Иванов, който страда от рак на дебелото черво. В жалбата си той посочва, че здравното министерство е отказало да покрие стойността на специалната ваксина с дендритни клетки, която му е приготвена и поставена в Испания. Лечението струва 25 000 евро. Иванов е съдил МЗ у нас, но е изгубил на две инстанции. Мотивите на магистратите са, че се касаело за експериментална терапия, въпреки че от частната университетска испанска клиника са представили документи за приложението й и в други европейски болници.

Иванов е категоричен, че благодарение на ваксината е бил в ремисия повече от година. През 2015-а болестта отново се завърнала. Тогава му открили ново злокачествено образувание и петна в белия дроб. В момента асеновградчанинът е на имунотерапия в същата испанска клиника. На месец му се правят по 4 вливки, за които трябва да плаща 500 евро.

"Методът е един от най-съвременните и се практикува в 9 клиники по света при рак на дебелото черво, на белия дроб и на гърдата", обяснява Иванов. Заради загубеното дело за ваксината той не възнамерява да търси средства от държавата, а разчита на дарителски кампании. До момента дължи 40 000 евро на испанската клиника, където се лекува от 6 г. Той е претърпял 7 операции у нас и в чужбина, преминал е през 36 химиотерапии.

Семейството на Синан Мурад от Асеновград, който почина от рак на 16 г., е дарило 41 000 лева на Николай. Майката и бащата на момчето - Селма и Шенол Мурад, бяха отличени с приза "Достойни българи" в кампанията на в. "24 часа".