Чувство за тежест или болка в дясното подребрие, усещане, че малка част от приетите храни и напитки се връщат към устната кухина, киселини, пожълтяване на бялата част на очите – всичко това са сигнали, че черният ви дроб не е в добро здравословно състояние.

Често проблемите с черния дроб настъпват поради претоварване с алкохолни напитки и тежки храни. Симптомите в този случай са гадене и повръщане, болки в корема, световъртеж, мъчителна жажда. Измъчват ли ви някои от тези усещания, трябва да вземете спешни мерки.

Ако не става дума за сериозно заболяване, а за резултат от системно прекаляване с храна и алкохол, първото, което трябва да направите, е да промените менюто си. Често смяната в диетата е напълно достатъчна, за да се възстанови нормалната дейност на черния дроб. Изключете от менюто си всякаква мазна, люта, пушена и консервирана храна, чесъна, лука, репичките, суровите зеленчуци, а също така месните и рибните бульони. Въздържайте се от консумация на алкохол. Включете в менюто си овесена каша и други зърнени храни (най-добре сварени), извара, варени яйца, нетлъста риба, термично обработени плодове и зеленчуци, картофено пюре.

Какво друго трябва да прибавем към хранителния ни режим, за да имаме здравчерен дроб, четете на mila.bg