"Над 1 млн. лева само за 2017 година сме заложили за различни ремонти или ново оборудване на болниците". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в ремонтираното отделение по неонатология на Първа АГ болница „Св. София“, съобщи „Фокус“.

„Около 1 млн. лева са инвестициите, които сме направили в последните години в „Св. София“. Почти толкова са инвестициите, които направихме в „Шейново“ и в другите общински болници също продължаваме“, заяви тя.

Йорданка Фандъкова уточни, че само от началото на годината в „Св. София“ са родени над 800 бебета. По думите ѝ болницата е много търсена, тъй като има много добри специалисти. „Битката за неонатолози е в цяла София и това ни задължава да подобряваме условията не само за пациентите, но и за работещите“, коментира кметът. „Инвестициите в здравеопазването са изключително важни и задължителни“, каза още Фандъкова.

Началникът на отделение по неонатология на Първа АГ болница „Св. София“ д-р Красимира Иванова обясни, че новото оборудване е от общината и по норвежка програма от министерството на земеделието. „Колкото по-добра и съвременна е апаратурата и по-добре са обучени акушерките и лекарите да работят с нея това е в интерес на децата“, заяви тя.

По думите ѝ се раждат все повече недоносени бебета, които имат нужда от по-специални грижи. „Имаме специална апаратура за почистване на въздуха за бактерии, гъбички и вируси. Имаме противобактериални покрития, които позволяват да стъпваме с обувки“, обясни д-р Иванова. „Направихме го, за да може бебетата, които са тук по-дълго да могат да контактуват с родителите си“, каза още тя.