Седемтe деца от детската градина в село Босилковци, приети в Университетската болница в Русе на 26 април с повръщане и разстройство, бяха изписани от лечебното заведение през уикенда, съобщиха от държавната УМБАЛ в дунавския град. Излезлите резултати от изследванията на причинителя, вкарал малчуганите в болница показват, че пробите от микробиологичната лаборатория на седемте деца за салмонела и ешерихия коли са отрицателни. На практика, все още не е бил открит специфичен причинител на неразположението им. Резултатите до момента все пак сочат, че не става дума за хранително натравяне, а за вирус. Очаква се след празниците да бъдат изпратени и проби за изследване за норовируси в Националния център по заразни и паразитни болести в София. Според медиците, по-скоро става въпрос за детски вирус, който е притеснил личния лекар и той ги е препратил към болницата в Русе.

Общо 10 малчугани на възраст от три до пет години, от детската градина в русенското село Босилковци, както и две служителки от заведението, се оплакаха от симптоми на хранително натравяне в сряда и седем от тях бяха приети в държавната Университетска болница в Русе. Седемте деца бяха приети с повръщане и разстройство в инфекциозното отделение в болницата. Първите тестове показаха, че вироятно се касае за хранително натравяне. Симптомите се проявили още във вторник, когато децата, по първоначални данни, са обядвали пиле фрикасе. В късния следобед в сряда медицинска помощ са потърсили и други три деца, както и две служителки от детската градина, но те са предпочели да останат в Бяла.

Според кмета на Община Бяла Димитър Славов, са предприети всички необходими мерки. Детската градина, която се посещава редовно от 12-13 деца, ще остане затворена до изясняване на случая. Според Славов, общинска кухня предоставя храна на всички седем детски градини в община Бяла с около 240 малчугани, като от другите заведения подобни сигнали не са получавани. Вероятно става дума за вирус или занижена хигиена във въпросната детска градини, смята той.

„По-скоро смятам, че става въпрос за проблеми с хигиената в детската градина в Босилковци”, смята кметът на Бяла. Ако беше хранително натравяне, то трябваше да засегне и най-голямата градина, където е кухнята –майка и има 100 деца, там са и най-малките, в яслата, те се хранят със същото, както и в околните села Дряновец, Копривец, Лом Черковна, Бяла, обясни Димитър Славов.