Случаите на морбили стигнаха 52 през последната седмица до 16 април, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). 

"Не всички са потвърдени все още. Добрата новина е, че взривът остава локализиран в района на Пловдив", коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и национален консултант по микробиология. 

От началото на епидемичния взрив от морбили досега се виждало, че към 60% от регистрираните случаи са деца до 1 г. Те все още не са получили първата доза от ваксината, която се поставя най-рано на 12-месечна възраст. "При неимунизираните деца най-важното е да се ограничат контактите между тях и роднините, които видимо не са в добро здраве - с обриви или с кашлица и кихане", съветва проф. Кантарджиев. Особено важи за пристигащите от чужбина роднини и приятели, които в първите дни не бива да контактуват с деца. 

При децата със съмнение за морбили на възраст от 2 до 6 г. било установено, че имат антитела. "Това означава, че те са били ваксинирани на 12-13-месечна възраст и не развиха морбили. Проблемът с рязкото увеличение на случаите в Пловдив възникна при вътреболнична инфекция в една болница", обясни проф. Кантарджиев. 

От данните на НЦЗПБ се вижда, че у нас са регистрирани и 4 случая на паротит (заушка) от началото на годината и 1 случай на рубеола през последната седмица. "Той все още не е потвърден, при лабораторното изследване може да се окаже варицела", коментира проф. Кантарджиев.