Бюджетът за болнична дейност във Варна е орязан с близо 10% спрямо предвидения за тримесечието, без да са посочени аргументи. Това съобщи районната колегия на Българския лекарски съюз в протестна декларация до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов.

"Такъв подход категорично не е обсъждан и приет в наскоро гласувания Национален рамков договор. Широко прокламираното възстановяване на договорното начало между лекарската гилдия и НЗОК е опорочено още в самото начало на действието на този договор", пишат варненските лекари.

Рестрикциите ще доведат до ненужно увеличение на листата на чакащите за хоспитализация във Варна, до риск от спад в качеството и ограничен достъп до високотехнологична медицина от жителите на Източна България, пише в писмото. "Предстоящото повишаване на стойността на издръжката на болничните структури и неоправданото намалението на определените бюджети неминуемо ще доведе до генериране на непредизвикани от болниците задължения", гласи още декларацията, подписана от председателя на РЛК-Варна, проф. Радослав Радев. Лекарите настояват за преразглеждане на бюджета и методиката за разпеделяне на средствата. 

"В момента бюджетите за медицинските дейности за 2017 г. се разпределят от районните здравни каси. Предстои формирането на бюджетите по болници, а договорите им ще се подписват през май", коментира подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров за 24zdrave.bg. 

При всички случаи бюджетът за Варна не е по-малък от усвоеното през последните 3 месеца, каза още д-р Петров. Варненските болници обаче имали понижено усвояване за януари, февруари и март, което аргументирали с ниските температури и това може да е причина за по-малкото пари сега.

"РЗОК може да направи корекции на база усвояемостта на средствата, може и да завишава бюджета с 3% или повече при условие общото увеличение за всички районни каси да е до 3%", обясни д-р Петров.