Лошо затоплените домове влияят зле на психичното състояние на децата, те се стресират, влошават се социалните им умения, намалява желанието им да учат, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на новозеландско изследване, пише БТА.

В студените домове децата не могат и да спят добре.

Учени от университета на Отаго са наблюдавали 650 деца в рамките на изследване върху невъзможността на хората да затоплят достатъчно домовете си. Почти половината от тях са казали, че къщите им понякога са студени през зимата, а още 40% - че къщите им са често или винаги студени. Броят е почти два пъти по-висок от този на възрастните, оплакващи се от незатоплените си къщи.

Децата, живеещи в студени домове, са казали, "че се притесняват за домашните си, защото е прекалено студено да ги пишат и прекалено студено да мислят". Те са се оплакали също, че заради студа избягват да използват стаите си и учат в други помещения и понякога спят във всекидневната.

Резултатите съответстват на установеното от предишно изследване, че всеки четвърти тийнейджър със студен дом е застрашен от психически проблеми в сравнение с всеки 20-и от живеещите в топли къщи. Освен социалната стигма и психичните проблеми, се задълбочават и дихателните болести.