Мощните средства за генно редактиране могат един ден да бъдат използвани върху човешки ембриони, яйцеклетки и сперма за отстраняване на гени, причиняващи наследствени заболявания, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на доклад, изготвен от американски учени и специалисти по биоетика, цитирани от БТА.

Според доклада на Американската академия на науките и Американската академия по медицина технологичният напредък прави редактирането на гени в човешки репродуктивни клетки "реалистична възможност, която заслужава сериозно обмисляне".

Изявлението свидетелства за смекчаване на позицията на експертите по отношение на използването на технологията CRISPR-Cas9, която може да открие нови възможности в медицинската генетика със способността да променя гени бързо и ефикасно.

През декември 2015 г. учени и етици, участвали в международна среща, организирана от Американската академия на науките във Вашингтон, излязоха със становище, че ще бъде "безотговорно" да се използва технология за редактиране на гени в човешки ембриони с терапевтични цели - например за корекция на генетични заболявания, докато не бъдат разрешени всички въпросни, свързани с нейната безопасност и ефикасност.

Въпреки че технологията все още е в процес на разработка, според най-новия доклад на Американската академия на науките клинични изпитания за редактиране на генома на човешка зародишна линия могат да бъдат позволени, "но само за сериозни заболявания без друга алтернатива и под изключително строг контрол".

Подобно редактиране е незаконно в САЩ. Други страни са подписали споразумение, което забранява практиката, поради опасения, че тя може да се използва за създаването на т.нар. "дизайнерски бебета".

Технологията CRISPR-Cas9 действа като "молекулярна ножица", която избирателно изрязва нежелани участъци от генома и ги подменя с нови.

Геномно редактиране вече е планирано в клинични изпитания с хора, при които да бъдат коригирани болести, причинени от мутация в единичен ген, например сърповидно-клетъчни нарушения. Подобни терапии засягат единствено пациента.

Опасенията за прилагането им върху човешки репродуктивни клетки или ембриони в начален стадий на развитие са породени от това, че внесените промени ще се предадат и на следващите поколения. С оглед на това авторите на доклада отбелязват, че към редактирането на човешки репродуктивни клетки с цел корекция на наследствени болести трябва да се подходи предпазливо.

"Подхождането с предпазливост не означава забрана", казват експертите.