Увеличеният прием на протеини може да намали риска от рецидиви на рака на гърдата, сочат резултатите от широкомащабно американско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".
То обхванало медицински сестри и е финансирано от Националните здравни институти на САЩ.
Всъщност предишни проучвания показаха, че увеличеният прием на протеини е свързан с удължаване на живота на засегнати от рак на гърдата. В новото изследване участвали 6348 жени, засегнати от рак на гърдата в първи, втори или трети стадий между 1976 г. и 2004 г. Здравословното им състояние било проследено до 2010 г. Били регистрирани общо 1046 случая на рецидив на болестта. Не е наблюдавана никаква връзка с приема на есенциални аминокиселини, верижно-разклонени аминокиселини, левцин и експресията на инсулиновите рецептори. Учените заключили, че увеличеният прием на протеини води до малко увеличаване на продължителността на живота.
Според авторите на изследването, получените резултати навеждат на мисълта, че за жените, които са били засегнати от рак на гърдата, няма никаква полза от ограничения прием на протеини или на храни, които ги съдържат.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Oncology.
Коментари