Изследване показа, че живущите до по-натоварени пътни артерии са предразположени към деменция, съобщава Би Би Си. Около 11% от страдащите от това заболяване обитават домове в близост от 50 метра до главен път.

Експертите, които в продължение на 11 години са наблюдавали 2 милиона души в Канада, твърдят, че замърсяването на въздуха и натовареният трафик вредят на мозъка.

Почти 50 милиона души по целия свят страдат от някакъв вид деменция. Изследователите отбелязват и други рискови фактори като бедност, затлъстяване, ниво на образование и тютюнопушене.

Виновници за натоварените пътища се явяват нарастването на населението и урбанизацията. Все по-усиленото изграждане на магистрали и главни пътища поставят здравето на обществото под риск.

При тези, които живеят на повече от 50-100 метра от натоварените пътни артерии, има едва 4% възможност да развият деменция, а при щастливците на 100-200 метра - нищожните 2%.

Голяма част от населението вече се замисля над идеята да не се пресели в по-малки градчета, а дори и села. За тях може би това е решението да се избегне проблемът със замърсяването на въздуха, който не е никак за подценяване, тъй като годишно три милиона души умират заради това.

Мръсният въздух увеличава риска от инсулт, сърдечно-съдови заболявания, рак на белия дроб и дихателни заболявания. Конкретното проучване намеква, че и деменцията е сред тях, но не доказва директно връзката помежду им.

В крайна сметка рисковите фактори за заболяването са сведени до възраст, генетика, пол, диабет от втори тип, тютюнопушене, физическа неактивност и нездравословна диета.

Правдоподобен е и фактът, че замърсяването на въздуха и изгорелите газове могат да доведат до мозъчна патология, което с течение на времето може да увеличи риска от деменция.

Превод: Зорница Йосифова