Ниските температури предизвикват съдов спазъм. Това каза за „Фокус“ доц. Пенчо Кратунков, детски кардиолог и заместник-директор по консултативно-диагностичната дейност на УМБАЛ „Св. Екатерина“ за рисковете на минусовите температури за сърцето и здравето на хората.

„Това е спазъм на периферните кръвоносни съдове, което води до повишаване на артериалното налягане. То от своя страна води до повишаване на следнатоварването на сърцето и увеличава работата му“, обясни той.

По думите му пациентите с артериална хипертония са изложени на по-висок риск, който може да се изрази в по-леките степени до необходимост от повишаване на лечението на терапията.

„Това се определя най-добре в сътрудничество с личния лекар или кардиолога, за да се прецени кой точно медикамент да бъде коригиран, за да не се стигне до хипертонични кризи. От друга страна повишената работа на сърцето е свързана и с повишени кислородни нужди на фона на коронарен съдов спазъм“, каза още той.

Доц. Кратунков отбеляза, че най-рисковите групи при застудяване са пациентите с неоткрита и нелекувана артериална хипертония, които в тази ситуация биха могли да направят и хипертонична криза, която да доведе до необходимост от хоспитализация.