Грипът е остра вирусна инфекция с остра фаза 4-5 дни. От медицинска гледна точка има смисъл да вземат противовирусни лекарства в първите 24 часа, след това преминава в самоограничаваща се фаза и трябва да си стоите вкъщи с пижама, да пиете чай и да ядете супа. Ако нещата тръгнат накриво, и след 5-и - 6-и ден започнат усложнения, трябва да се вземат антибиотиците. Но усложнения се получават при 10-20 процента от болните.  Това обясни  по Нова тв д-р Атанас Мангъров, началник на детско отделение в Инфекциозна болница. 

Според него лечението на грипа след първото денонощие може да се сравни с лечението на счупена ръка. Когато е вече гипсирана, чакате да мине времето за заздравяване и през това време дали ще пиете чай или някой ще ви бае на гипса, това не променя времето за заздравяване на костта, каза инфекционистът. 

Редовно пиене на чай от маточина, чай от липов цвят и др. средства от фитотерапията препоръча за профилактика д-р Атанас Михайлов, лекар хомеопат. Той даде съвет в началото на грипа човек да изпие лъжица английска сол, за да се освободи от токсините, които произвежда вирусът при размножаването му в организма.

Колегата му д-р Мангъров коментира: да, може, ако иска към всички останали симптоми като висока температура, мускулни болки, отпадналост и т.н. да си добави и жестока диария.

В последната 52-а седмица на 2016 г. грипът разболя повече хора, отколкото боледуваха в пика на предишната епидемия, който беше през февруари. Стойностите на средната заболеваемост за страната са съответно 169,7 на 10 000 души сега срещу 158 през февруари. Грипът е най-вероломен за децата между 5 и 14 г. Детските отделения са пълни, усложненията след вирусната инфекция са предимно пневмонии и бронхит. Сред пневмониите има и някои тежки, инфилтративни, с изливи, които трудно се повлияват с антибиотици.