Трета дейност при зъболекаря за осигурените над 18 г. и през 2017 г. договориха здравната каса и зъболекарският съюз, съобщиха от касата. 

Бюджетът за зъболекарски услуги е 147 млн. лв.

С подписания анекс се определят обеми за дейностите в срока на действие на Националния рамков договор (НРД) за дентални дейности 2016 г., които подлежат на заплащане от бюджета за 2017 г. Обемите включват закупуването на трета дентална дейност за пациенти над 18-годишна възраст, уточниха от НЗОК.

С подписването на договора се спазва и изискването за равно третиране на българските здравноосигурени лица, осигурени в държавите от ЕС. В съответствие с разпоредбите на относимото европейско законодателство за координация на системите за социална сигурност, осигурените в една държава членка на ЕС лица, при престой или пребиваване на територията на друга държава членка, следва да получат същите обезщетения в натура (дентална помощ от публичния здравноосигурителен пакет), както осигурените граждани на държавата по престой или пребиваване, и по реда, определен в местното национално законодателство-принцип на равното третиране. Следователно, при необходимост от медицинска помощ, здравноосигурените в други държави от ЕС лица, които имат престой или пребиваване на територията на България трябва да имат равни права и задължения като местните здравноосигурени граждани - в съответствие с реда и условията, определени в българското законодателство. На посочените основания закупуването от НЗОК на трета дентална дейност за ЗОЛ над 18-годишна възраст ще се отнася и за лица, осигурени в друга държава членка.