Д-р Ивелина Банкова, гастроентеролог в УМБАЛ “Александровска”, отговаря на въпроса на Анелия Стоянова

Наличието на хемороидална болест е едно от състоянията, които изискват внимание по отношение на приемането на някои определени храни и напитки, тъй като от това зависи развитието на заболяването и качеството на живот. Усилията преди всичко трябва да бъдат насочени към нормализиране на функцията на червата и отстраняване на причините, водещи до запек и диария. Подходът при всеки пациент е индивидуален, но съществуват и някои общи правила.

Добър помощник в борбата с хемороидите са фибрите. Най-добре е те да се набавят чрез приеманата храна, в краен случай може да се ползват хранителни добавки. Препоръчително е да се започне от по-малко количество с постепенно увеличаване. В диетата може да се включат варени зеленчуци и плодове, кисело мляко, пълнозърнести храни. Като се прибави и прием ежедневно на достатъчно количество течности, се получава ефект на омекотяване на изпражненията, благодарение на което те преминават по-лесно през дебелото черво и не дразнят хемороидите.

Консумацията на пресни лук и чесън при хемороидална болест не е строго забранено, препоръчително е обаче те да са термично обработени на пара, задушени или варени в супи и бульони. Народната медицина препоръчва приложението на скилидка чесън или парче лук под форма на свещички или сок поради техния антибактериален, веноукрепващ и антивъзпалителен локален ефект. Този метод обаче не се препоръчва при кървящи хемороиди.

Преди започването на определен диетичен режим, прибягването до медикаментозно или друг вид лечение е необходимо да се консултирате с лекар, който да постави точната диагноза, да стадира заболяването и да даде препоръки относно терапията.