Свинският пак ще направи епидемия

Щом навън захладнее и денят стане по-къс, значи идва времето за ежегодния ритуал “убождане в рамото против грип”.

Тази година в света ще се произведат около 1,7 милиарда дози ваксина срещу сезонния грип. Но догодина ритуалът ще трябва да се повтори, защото грипните вируси, поразяващи хората, хем са все различни, хем мутират редовно. За да се изгради имунтитет срещу даден щам на грипен вирус, трябва серумът в спринцовката да се сменя всяка есен.

Прогнозата се прави според това кои щамове са върлували в южното полукълбо по-рано през същата година, когато там е студеният сезон.

Но понякога, както стана през 2014 г., медицината не успява да отгатне кой щам ще е най-вирулентен. Тя прави ваксини, но те са по-малко ефикасни от очакваното и грипните епидемии вземат повече човешки жертви. За един грипен сезон умират хиляди, а понякога и милиони.

Учените отдавна търсят универсална ваксина. Дори я наричат “свещения граал против грипа”. Веднъж създадена, тя ще предпазва от всички щамове в продължение на много години, дори за цял живот. Два американски екипа обявиха през август, че са направили най-важната крачка към нея. Наличните ваксини създават имунитет срещу един белтък, наречен хемаглутинин. Това е голяма молекула, която лесно се взема на прицел, но пък постоянно сменя покритието си при различните щамове. И двата екипа са успели да преодолеят покритието на молекулата и да променят стабилната й основа, без тя да се разпадне.

Ваксиниран на животни, полученият серум е породил пълен имунен отговор срещу вируса H5 (причиняващ птичи грип) при мишки и частичен при порове и маймуни. Още не е ясно колко траен е този имунитет, както и каква доза ще е нужна за хората.

Кои грипни щамове ни заплашват през идващата зима, четете в новия брой на в. "Здраве без лекарства"