Готвач от университета в Оксфорд обяви, че създал идеалния сандвич. Според Чарлз Майкъл той трябва да се яде на хубава музика и на вид да е толкова прекрасен, колкото и на вкус.

Идеалният сандвич е висок 7 см, 5 см широк и има 9 слоя. Изяждането му е преживяване за всички сетива. За максимална наслада не се сервира в чиния, нито с прибори за хранене.

В рецептата за успех на идеалния сандвич 30% се дължат на мириса, 25% – на външния вид и на звуците, които яденето поражда. Вкусът дава едва 15% от успеха.

Майкъл работи в лаборатория, но е и готвач в ресторант. Той е експерт по гастрофизика - науката за взаимодействието на човека и храната.

Ето 9-те слоя (от горе до долу) в идеалния сандвич:

- Горната част на топло пълнозърнесто хлебче, поръсена със сусамово семе

- Лют чили сос

- Листа маруля и кръгчета нарязани корнишони

- Сочен резен узрял домат

- Хрупкави ленти шунка и пържен лук

- Парчета разтопено сирене “Камамбер”

- Телешко кюфте със сос за барбекю, черен пипер и накълцан лук

- Кетчуп

- Долната част на хлебчето, залята със соев сос.

Според майстор Майкъл съчетанието на топлото хлебче с кюфтето дава идеално ухание. Мирисът на другите свежи съставки засилва усещането, че предстои деликатесно угощение.

Сандвичът трябва да се яде в салфетка, а не в чиния с прибори. Взета в ръка, меката, топла питка настройва рецепторите в устата за наслада до последната хапка.

Според Майкъл човек яде с очите и ушите си точно колкото и с устата. Звукът на хрупкавите шунка, бекон, марули и лук, примесен с приятна музика, подсилва преживяването.

“Ние възприемаме храната с всичките си сетива и е научно неиздържано да мислим за вкуса само като за усещане в устата”, казва Майкъл. Сандвичът му е 30% умами (японска дума за магическия пети вкус), 25% солен, 20% сладък, 15% кисел и 10% горчив. И за да се усети в пълнота тази комбинация, е съобразен с размера на устата - 5 см широк и 7 см висок. Плюс 2 см височина заради пухкавия хляб, в който пръстите потъват.

“Вкусът е само един компонент на насладата от храната. Тя е представа, създадена в ума чрез стимулация на всички сетива. Научно неточно е да я свеждаме само до рецепторите в устата”, казва Майкъл. Изследването му доказва, че човек яде и с ушите си. Представете си колко разочароващо е да не чувате омайните звуци от схрускването на 9-те слоя на сандвича!

Още интересни материали по темата ще намерите в новия брой на в. "Живот без рак"