Доц. Георги Михайлов, началник на Клиника по хематология на Националната болница за лечение на онкохематологични заболявания.
Той отговаря на въпроса на Иванова (42 г.)
Много често необосновано се препоръчва самолечение чрез консумация на храни, богати на желязо. Моят съвет е при всяко съмнение за намаляване на стойностите на хемоглобина и достигане на гранични нива да се консултирате с личния лекар, а при нужда и със специалист хематолог.
Намаляването на нивото на хемоглобина и доближаването му до долните гранични стойности най-често се дължи или на незабележима кръвозагуба, или на понижена или дефектна продукция на кръвотворенето. Най-честите причини за кръвозагуба са кървене от матката при жените по различни причини, стомашно-чревния тракт (варици, язва, хемороиди, възпалителни промени, туморни образувания и др.).
Понижената продукция на кръвотворенето може да се свърже както понякога с нарушено усвояване на желязо или витамини, така и с диетични грешки (драстични диети).
Бременността и пубертетът с бързото израстване също могат да бъдат съпътствани от промени в стойностите на хемоглобина. Трябва да се има предвид и възможността за появата на хематологични или други системни заболявания.
За да се говори за гранични стойности, е необходимо и познаването на референтните (граничните) стойности на конкретната лаборатория, където са получени резултатите.
Коментари