Доц. д-р Николай Доганов, началник на Втора гинекологична клиника в Майчин дом

Той отговаря на въпроса на Станимира Иванова:

Няма данни приемът на фолиева киселина да води до надебеляване.

Фолиевата киселина, или витамин B9, играе основна роля в процесите на клетъчен растеж и делене и е особено важна по време на бременността.

Достатъчната консумация на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70%, като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и правилното развитие на клетките. Дефицитът на фолиева киселина в организма предизвиква нарушения на клетъчното деление, най-изявено в бързо регенериращите (възстановяващите се) тъкани. Дефицитът на този витамин заедно с дефицита на витамин В12 водят до нарушения в образуването на червените кръвни клетки в гръбначния мозък и до мегалобластна анемия. Може да предизвикат нарушения в миелиновите обвивки на периферните нерви и дегенеративни промени в гръбначния мозък.

Фолиевият дефицит е особено опасен в първите два месеца на бременността на жените, тъй като даже умерено изразеният му недоимък увеличава значително риска от нарушения в развитието на нервната тръба на плода и вродени малформации, най-често т.нар. спина бифида; също така преждевременно отделяне на плацентата, аборт.

Потребностите от фолиева киселина при бременните жени са завишени двойно. Необходимото количество при тях е 400 мкг (0,4 милиграма) дневно.

Фолиевата киселина не се произвежда в организма, тя трябва да се набавя чрез храната или под формата на добавки.

Най-богат на фолиева киселина е черният дроб. Има я и в тъмнозелените листни зеленчуци като спанак, лапад, маруля и други, житнитекълнове, дрождите, яйчния жълтък, пълнозърнестия хляб, цвеклото.

За избягване на фолиев дефицит в критичните първи месеци на бременността и намаляване риска от вродени малформации на новородените на жените, които планират да забременяват, се препоръчва да вземат допълнително фолиева киселина като хранителна добавка.