Доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на Съюза на апитерапевтите в България и член на Европейската академия на науките по хранене

Отговаря на въпроса на Тодорка Младенова от София

Апитерапията (лечението с пчелни продукти) има хилядолетна история. Съвременната медицина използва нашироко пчелните продукти и за профилактика, и за лечение. Днес диетологията сочи, че пчелните продукти трябва да се консумират хармонично съчетани с останалите хранителни съставки. Пчелното млечице, наричано още “желе на кралете” е с широк спектър на приложение благодарение на хранителните и биологично активните вещества, които съдържа. То е богато на витамини от групата В, ферменти, фосфор, сяра, кобалт и фактор, регулиращ обмяната на мазнините. Пчелното млечице тонизира човешкия организъм, увеличава съпротивителните сили срещу заболяване.

Препоръчва сена изтощени хора в период на възстановяване след прекарана болест. Определя се като коктейл от витамини и микроелементи, необходими за жизненото равновесие на организма. Пчелното млечице регулира обменните процеси, подобрява апетита, паметта и зрението. При децата стимулира растежа и увеличава резистентните сили. Регулира кръвното налягане и тонизира нервната система. Понижава повишеният тонус на периферните кръвоносни съдове при сърдечносъдова вегетативна дистония. Консумира се най-вече смесено с мед, а също така и в състава на някои хранителни добавки.

Пчелният клей (прополисът) има многостранно действие, включително стимулиращ ефект за развитие на костната, мускулната и нервната тъкан, както и на имунната защита на организма и на неговите съпротивителни сили. Това му действие се дължи на богатото му съдържание на органични киселини, минерали и витамини. В състава му има антиоксиданти - бифлавоноиди, флавони и флавоноли. Този широк спектър на активни биологични вещества в благоприятно съчетание спомага за разнообразния биологичен, лечебен и профилактичен ефект на прополиса. Редица нови проучвания, включително и наши изследвания, показаха, че той играе важна роля и в процесите на нормализиране на нивото на холестерола при метаболитни заболявания, което определя и мястото му в предпазването от ранна атеросклероза. Благоприятният му ефект върху стомашната лигавица определя използването му при редица заболявания на стомаха - гастрити, язва. Нашият опит показва, че вземането на клеева тинктура 15 минути преди храна води до намаляване на апетита и играе благоприятна роля при лечение на затлъстяването.

Как да различаваме качествения прополис?

При събирането му много често се допуска увеличаване на съпътстващото количество на восъка, което намалява качеството на прополиса. Можем да разпознаем качествения прополис по това, че е с по-голямо относително тегло и потъва много по-бързо в съд с вода, отколкото съдържащият восък прополис. При домашни условия можем да приготвим клеева тинктура, като прополисът се залива с етилов спирт в съотношение 3 към 10 (например 30 грама прополис със 100 милилитра спирт). Ако не може да намерим качествен етилов спирт, може да използваме и ракия, като се увеличи двойно количеството на прополиса. След тридневен престой на сместа на тъмно се прецежда и се употребява според препоръките на лекуващия лекар.

Доц. д-р Светослав Ханджиев
Доц. д-р Светослав Ханджиев