На въпрос на Антония Михайлова отговаря Доц. д-р Анета Хубенова, клиничен токсиколог, Клиника токсикология в УМБАЛСМ "Пирогов"
Кайсията е един изключително полезен плод. По писмени сведения той е известен още от древността с ценните си качества поради високото съдържание на калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, провитамин А и др.
Препоръчван е за болни с бъбречни и сърдечносъдови заболявания, в някои страни използван като афродизиак, включен под различни форми в храна на космонавтите, различни диети и др. В последните години се препоръчва за болни с анемия и някои видове онкологични заболявания.
Един средно голям плод съдържа около 17 калории. Костилката на кайсията съдържа белтъчини, омега-6 мастни киселини, витамини В15 и В17, също желязо и калий. Поради това често се препоръчва консумирането на ядки от кайсия в различно количество, най-често при хора със сърдечносъдови заболявания, възрастни пациенти или при други болестни състояния.
Ето защо често се задава въпросът природна медицина ли са ядките на кайсията и доколко те са полезни или вредни.
Освен полезните вещества, които се съдържат в ядките на кайсията, коварно е присъствието на цианогенния гликозид амигдалин, който, попадайки в стомаха с погълнатите кайсиеви костилки, освобождава цианиди. При достатъчно голямо количество приети ядки поради високата токсичност на цианидите може да настъпи остро отравяне.
В основата на токсичния механизъм на цианидите е способността им да блокират важни ензимни системи, участващи в снабдяването на клетките на организма с кислород, и последващо нарушение на клетъчния метаболизъм, респективно развитието на тъканна хипоксия - намаляване до пълна липса на кислород във важни за съществуването на човек тъкани и органи.
Съдържанието на амигдалин в 50 костилки за възрастен човек са доза с възможен фатален изход след приема им.
Смъртоносната доза амигдалин - 1 грам - се съдържа в 100 г кайсиеви ядки. Допустимото еднократно приемане на кайсиеви костилки според редица автори е 50 броя. Не трябва да се забравя индивидуалната реакция на всеки човек към различните видове токсични вещества.
Най-приемливо е при препоръчана природна медицина с използването на кайсиеви ядки да се приемат не повече от 10 до 15 ядки дневно за възрастен. Необходимо е лимитът да се съобразява със състоянието на стомаха (гастрит, язвена болест), за да се избегнат и най-малките токсични ефекти - виене на свят, гадене, повръщане, понижение на артериалното налягане, слабост, главоболие.
При деца да се внимава за случаен прием поради по-големите възможности за проява на токсични явления.
Коментари