Една чаша дневно намалява риска да се разболееш с до 17 процента, но ако е пълна с вино, го увеличава с 15 на сто

Учени от "Оксфорд" са тествали 97 хранителни фактора и влиянието им за развитие на карцином сред половин милион души

Актрисата Никол Кидман предизвика почуда, когато, получавайки награда за най-добра актриса, изпи чаша мляко на сцената. Холивудската звезда бе отличена от Националния съвет на кинокритиците в САЩ за ролята си в еротичния филм Babygirl. В него тя играе омъжена шефка на компания, която се влюбва в млад стажант. Двамата се впускат в любовна афера, като той дръзко ѝ поръчва чаша мляко в бар пред погледите на всички.

Макар във филма да има доста горещи сцени, точно тази става най-споделяна и обсъждана в социалните мрежи. Даже Кидман е питана от репортери защо е избрала толкова нестандартна напитка за свалка, на което тя отговаря: “Млякото, бисквитите и всички тези сензорни неща се използват за борба за власт”. Тя разкри, че е трябвало да изпие около 16 чаши с мляко, докато е снимала емблематичната сцена в бара. И макар режисьорката на филма Халина Рейн също да твърди, че присъствието на бялата течност е единствено с тази цел, много медии по света я свързаха с ренесанса, който млякото преживява през последните години.

След като дълго време бе демонизирано заради високото съдържание на мазнини и се търсиха негови растителни заместители, днес то отново е на мода. Рекламират го инфлуенсъри с милиони последователи в интернет. Водещи университети продължават да изследват как пиенето му се отразява върху хората.

Само преди дни бяха публикувани резултати от мащабно изследване по въпроса. То е на учени от “Оксфорд”, които са тествали 97 хранителни фактора и тяхното влияние върху риска от рак на дебелото черво сред над половин милион души. Техните диети и здравословно състояние са били проследявани в продължение на 17 години. През това време 12 251 от доброволците са развили рак на дебелото черво, като калцият и алкохолът са имали най-силен ефект за заболяването от всички изследвани фактори.

Учените са стигнали до извода, че около 300 мг калций на ден, което се равнява на една голяма чаша мляко, намаляват риска от рак с до 17%, докато 20 грама твърд алкохол или една чаша вино го увеличават с 15 на сто. Техните тестове са потвърдили и предишни заключения, че преработено и червено месо са причина за скок на онкологичните заболявания. Те са стигнали до извода, че само 30 грама повече от него на ден водят до 8-процентово увеличаване на риска от рак на дебелото черво.

“Калцият може да помогне за предпазване, като се свързва с потенциално вредни вещества в червата и насърчава смъртта на анормални клетки. Освен това много млечни продукти са обогатени с витамин D, за който е доказано, че има противоракови свойства и може да помогне за регулиране на клетъчния растеж и делене.

Лактозата в млякото пък е в състояние да насърчи размножаването на полезни чревни бактерии,

които имат противовъзпалителни свойства и водят също до намаляване на риска от онкологични заболявания”, обяснява английският професор по биомедицински науки Джъстин Стебинг. Той обаче напомня, че консумацията на мляко може да не е подходяща или полезна за всички. Хората с непоносимост към лактоза, алергии или други диетични ограничения трябва да се консултират със здравни специалисти, преди да направят значителни промени в начина си на хранене.

Въпреки това проф. Стебинг смята, че резултатите от проучването са много окуражаващи, защото показват, че

дори умерено увеличение на дневната консумация на мляко може да доведе до значително намаляване на риска от рак на червата

А това е изключително важно, защото по-ранни изследвания свързваха млечните продукти с някои други видове онкологични заболявания като рак на простатата, на гърдата и на яйчниците.

Техните автори смятат, че всъщност това се дължи на факта, че много малко от тях са в естествен вид. Продаваното в супермаркетите мляко например е пастьоризирано и хомогенизирано, за да има по-дълъг срок на годност. Вследствие на това организмът поема изцяло млечната мазнина, а това може да доведе до затлъстяване, което също е предпоставка за болести. Друг проблем е, че

кравите получават все повече хормони и антибиотици и млякото може да съдържа остатъци от тях,

които да са вредни за човека.

От британската неправителствена организация Cancer reserch, която е инвестирала в множество проучвания, казват, че няма надеждни доказателства до момента, които да свързват млечните продукти с увеличаване на риска от рак на простатата и гърдата. Нейните експерти обясняват, че за основен виновник са сочени казеинът и хормоните в млякото, но не е потвърдено по безспорен начин, че това е така.

“Ако човек се храни здравословно и консумира много зеленчуци и плодове, може да си осигури необходимото за организма количество калций и без да пие прясно мляко или да яде кашкавал и сирене”, казва пред “Дойче Веле” Ханс Хаунер, професор по хранителна медицина в Техническия университет в Мюнхен. Броколите и бобовите растения, както и някои минерални води, също съдържат калций. Така че отново въпросът стига до разнообразното хранене, което винаги е най-добрият път за предпазване от болести.