Подправките са съпътствали човечеството през хилядолетията. За тях са се водили дори войни. Казват, че една от причините за пътешествието на Колумб към Америка е било всъщност опит да се намери пряк път към Индия - земята, изобилстваща от черен пипер и безброй други екзотични подправки. Някои други са били познати на европейците от най-далечна древност, като например оцета. Всички предпочитат храната да е подправена, но малцина съзнават, че някои от подправките могат да бъдат и вредни. Различните видове носят различни рискове за хората. Зависи от предразположението им към заболявания или моментното им състояние. Например черният пипер може да увреди кожата, белите дробове и черния дроб. Солта води до травми на кръвоносните съдове и хипертония. Високо кръвно могат да причинят и горчицата, джинджър и женско биле или както е английското му заглавие - ликорис. Бъбреците пък се увреждат от къри, люто, оцет, чесън, черен пипер, канела и други. Освен растителните, природни продукти, всички ние приемаме и множество изкуствени препарати с храната. Вредни ли са за вас подправките, преценете сами.

1. Колко черен пипер приемате на ден?

А. 1-2 щипки..............................2

Б. Повече от две щипки...........3

В. По-малко от една щипка или не добавям изобщо.......................1

2. Какви количества сол добавяте в готовата храна:1) половин лъжичка дневно; 2) по-малко от половин лъжичка дневно; 3) не добавям; 4) зависи от храната?

А. Отговор №1..........................3

Б. Отговор №2 или №4.............2

В. Отговор №3...........................1

3. Ползвате ли бульони и други овкусяващи прахове при готвене: 1) зависи какво готвя; 2) винаги слагам; 3) никога не ползвам подобни овкусители?

А. Отговор №1..........................2

Б. Отговор №2...........................3

В. Отговор №3...........................1

4. Предпочитате супите и салатите да са по-кисели, отколкото другите хора са свикнали?

А. Вярно.....................................3

Б. Не е вярно..............................1

В. Не мога да преценя...............2

5. Получавате ли болки в корема след прием на люто?

А. Често.....................................3

Б. Рядко......................................2

В. Не............................................1

6. Кои от следните екзотични подправки ползвате поне веднъж седмично: 1) шафран; 2) индийско орехче; 3) анасон; 4) кориандър; 5) карамфил; 6) кимион?

А. Всичките...............................3

Б. Отговор №6...........................1

В. До четири от отговорите между №1 и №5..............................2

7. Получавате киселини от: 1) всякакви храни; 2) от люти храни, алкохол или от ястия, приготвени с некачествени продукти; 3) не получавам киселини от никакви храни?

А. Отговор №1..........................3

Б. Отговор №2...........................2

В. Отговор №3...........................1

8. Какво облекчава болките и неприятните усещания от киселините ви:

А. Нищо, чакам да отминат.....3

Б. Определени медикаменти..2

В. Не мога да преценя...............1

9. Налагало ли ви се е да се лекувате от язва, гастрит или дуоденит?

А. Преди време.........................2

Б. В момента..............................3

В. Никога не ми се е налагало.1

10. Боледували ли сте от някое от изброените: хроничен улцерозен колит, синдром на раздразнено черво, дивертикулоза на червата?

А. Отдавна.................................2

Б. Наскоро.................................3

В. Не............................................1

11. Прекарали ли сте в последните месеци хепатит?

А. Да............................................3

Б. Не............................................1

В. Не знам..................................2

12. Имате ли проблеми с високо кръвно налягане?

А. От време на време................2

Б. Постоянно.............................3

В. Почти никога........................1

13. Случва ли се да се променя вкусът ви до такава степен, че обичайни подправки и миризми да ви дразнят необичайно силно?

А. Имало е такива моменти в миналото.......................................2

Б. Случва се и напоследък.......3

В. Не ми се е случвало никога.1

14. От какви бъбречни заболявания сте боледували в последните години?

А. Пиелонефрит.......................3

Б. Гломерулонефрит...............2

В. Не съм боледувал(а)............1

15. Можете ли да замените пипера, лютото, острите подправки с по-малко дразнещите билки като мента, целина, мащерка, магданоз, копър, джоджен, дафинов лист?

А. Не знам..................................2

Б. По-скоро не...........................3

В. Да............................................1

16. Получавате ли някои от следните алергични симптоми след хранене, без да можете да установите причината: 1) подуване на езика или устните; 2) подуване на цялото лице; 3) задух?

А. Един от изброените.............2

Б. Два или всички от изброените.....................................................3

В. Нито един от изброените....1

Резултати:

До 16 т. Подправките не биха ви навредили, ако продължавате да ги ползвате все така умерено. Ако започнат да ви дразнят, дори и в по-малки количества, вероятно нещо не е наред с бъбреците ви или с черния дроб.

От 15 до 30 т. Няма да е лошо да намалите солта, лютото, киселото, както и черния пипер. Все пак това не трябва да става за сметка на увеличаване на олиото или други мастни продукти. Ограничете съставните подправки, както и полуфабрикатите като цяло. Ако имате 2 или 3 точки на последния въпрос, може би сте алергични към някоя подправка. Избягвайте екзотични неща в храната си.

От 31 до 40 т. Добре е да преминете към по-неутрални подправки. Ползвайте някои от сладките билки, изброени във въпрос №15. Избягвайте изкуствените подсладители и овкусители.

Над 41 т. Категорично трябва да спрете с пипера - и с черния, и с червения, поне за известно време. Сведете солта до минимум. Ползвайте заместители. Избягвайте оцета. Опитайте да готвите без мазнина, а салатите консумирайте с минимални количества зехтин. Ако някои от изброените по-горе симптоми продължават и след тази своеобразна диета, обърнете се към личния си лекар. Проследете кръвното си налягане и холестерола.

Д-р ВЕСЕЛИН ТЕНЕВ

Д-р Веселин Тенев завършва медицина в Медицинския университет в София през 1999 г. Специализира психиатрия в Окръжния диспансер за психични заболявания със стационар в София.

Работи като психиатър в клиниката по съдебна психиатрия и съдебна психология в Университетската болница за активно лечение по неврология и психиатрия “Св. Наум”. В момента провежда научна специализация по невропсихиатрия на инсулта в университета в Айова, САЩ.