Д-р Митко Ригов, диетолог, главен асистент, началник отделение "Хранене", УМБАЛ "Александровска"

Отговаря на въпроса на Яна Михайлова

Менопаузата е естествен етап от живота на всяка жена на възраст между 40 и 50 години. Тя е свързана с хормонална пренастройка, от което протичат серия от промени в тялото, метаболитния статус, психоемоционалното и психосоциалното й състояние.

Вследствие на естественото намаление функцията на яйчниците и производството на хормони се забавят обменните процеси и възникват проблеми с наддаване теглото.

Освен теглото неблагоприятно реагират липидната обмяна - наблюдава се увеличение на нивото на холестерола и триглицеридите, обикновено започват да се повишават стойностите на артериалното налягане. Това увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Нарушава се калциевата обмяна и се повишава рискът от остеопения и остеопороза.

Трябва да се отбелижи, че тези проблеми се наблюдават и в по-млада възраст, особено след проведени операции на гениталния тракт, химио- и лъчетерапия.

Важно е да се има предвид, че през периода на пременопаузата и климакса за предотвратяване на тези проблеми е необходима промяна на хранителното поведение.

Адекватното хранително поведение изисква:

оптимално хранене;

по-висока, изпълнима и системно прилагана двигателна активност;

всекидневни общи физически упражнения, упражнения за корем, тяло, гръб с продължителност 10-15 минути.

Поне 2-3 пъти седмично аеробни (кардио) натоварвания - основно ходене с добро "постижимо" темпо с продължителност поне 30 минути, аеробика, каланетика и др. А също плуване, танци. Те ще помогнат за подобряване на физическото състояние, имунната реактивност и психоемоционалния статус.

Но, разбира се, за профилактика на неконтролируемото увеличение на теглото основно остава оптималното хранене.

Основните диетологични препоръки следва да бъдат насочени към промените в хормоналния статус, в мастната обмяна, сърдечносъдовата и чернодробната функция, калциево-фосфорната обмяна.

При неправилно хранене и увеличение на нивото на телесните и особено коремно натрупаните мазнини се създават условия за възникване на "порочен кръг", свързан с промяна на метаболитния статус и развитие даже на метаболитен синдром.

При липса на сериозни здравословни проблеми основният подход следва да бъде:

4известно редуциране/ограничение на количеството на приеманата храна, нейния енергиен състав;

4подбор и контрол върху качеството на храната - приемания за деня продуктов набор;

4прилагане на щадящи кулинарни технологии - варене, задушаване, печене, ползване на листни подправки - копър, магданоз, чубрица, босилек, розмарин, мента, джоджен;

4избягване на пикантни подправки, готови сосове и бульони;

4добър режим - ритъм на хранене - 4-5-кратно хранене с неголеми количества храна - средно 400-500 г на прием. Лека вечеря. Оправданието "Нямам време за хранене през деня" нека се игнорира, винаги може да се отделят 5-10 мин за прием на плод, ядки, зеленчук и салата.

Важно е жената да си създава сама предварително условия за "добро хранене":

4от значение е доброто комбиниране на приеманите храни - както за теглото, така и за усвояването на калция и намаляване на неговото отделяне от организма;

4прием на достатъчно течности - вода, билков и зелен чай, зеленчукови фрешове и сокове. Общо за деня приемът на вода и течности следва да бъде около 30 мл на кг телесно тегло.

По отношение на качеството и вида на приеманите храни особено внимание се обръща на намаляване на приема на прости въглехидрати: захар, бяло брашно, бял ориз, бели видове хляб, нишесте, съчетани с наситени мазнини предимно от животински произход - краве масло, сметана, тлъстини и др.

Задължително намаляване на приема на готварска сол! Избягват се газирани напитки, сокове и напитки със захар и добавки. Контролира се приемът на кафе!

В храненето следва да преобладават :

нискомаслено мляко - прясно и кисело 0,1-2 % поне 400 мл дневно;

нискомаслени млечни продукти - извара, крема сирена, сирене и кашкавал с ниско съдържание на мазнини - под 20%;

риба и морски храни - източник на калций и полиненаситени мастни киселини, цинк, желязо и др.;

богати на калций, на други микроелементи, витамини - тъмнозелени зеленчуци - броколи, зелен фасул, салати, чушки и др.

сурови ядки - лешници, бадеми, бразилски орех, сусам, тиквени семки, ленено семе;

умерено плодове - до 300-400 г дневно;

пълнозърнести храни - кафяв ориз, овесени ядки, елда, жито, тъмни видове хляб - ръжен, хляб без брашно;

постни видове птици и месо - пиле, пуйка без кожата, телешко и заешко, умерено нетлъсто свинско;

месни продукти с ниско съдържание на мазнини - шунка, филе, качествени сушени колбаси;

задължително достатъчно сурови растителни мазнини - зехтин, ленено масло, олио от гроздови семки - средно дневно 25-30 г.

Този продуктов набор ще осигури достатъчно пълноценни белтъчини, ненаситени мазнини, сложни полезни и необходими въглехидрати и баластни вещества, калций и др. минерални елементи, витамини и нутриенти, необходими за този период от живота на жената.

В никакъв случай не се подлагайте на драстични диети и глад, хранете се пълноценно, но умерено, като се спазват горепосочените препоръки!

За вас това вече не е диета, а необходим начин на хранене!