Доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене, отговаря на въпроса на Елена Златанова.
Не е необходимо да се накисват овесените ядки във вода преди консумация. Не е задължително и да се варят. Най-добре е да се залеят за 3-4 минути с гореща вода или мляко (евентуално обезмаслено), да се захлупят с капак и после да се разбъркат.
Каква е ползата от овесените ядки?
Овесените ядки и овесените трици, както всички зърнени храни, заемат важно място в арсенала срещу т.нар. болести на цивилизацията, тъй като са богати на хранителни влакнини (фибри). Това са субстанции от растителен произход, които не се влияят от храносмилателните ензими. Те нямат съществена енергийна и пластична стойност и преминават почти несмлени през целия храносмилателен път. Въпреки това те са жизнено необходими за правилната функция на храносмилателната система, за предпазване от метаболитни и злокачествени заболявания. Несмлените хранителни остатъци дразнят чревната лигавица, това води до засилване на перисталтиката на червата и изтикване на неоползотворените хранителни маси към дебелото черво. Фибрите се свързват с холестерола и тежките метали, попаднали в дебелото черво, и спомагат за изхвърлянето им. На това се дължат лечебната им роля при повишения холестерол и отравянията с тежки метали и предпазването от хроничния запек, който пък е в основата на рака на дебелото черво.
Овесените трици съдържат по-малко калории (246 на 100 грама продукт), отколкото овесените ядки (363 на 100 грама), но съдържанието им на фибри е около 3,5 пъти повече.
Баластните вещества играят ролята на биологична четка, пречистваща храносмилателния път на човешкия организъм.
Коментари