Д-р Емилия Тошева, УМБАЛ "Александровска", Клиника по обща и чернодробно-панкреатична хирургия, отговаря на въпроса на Евгения Николова.
Жлъчнокаменна болест е патологично състояние на жлъчната система, известно в медицинската литература като холелитиаза. В зависимост от локализацията на камъните различаваме основно: холецистолитиаза - образуване на камъни в жлъчния мехур, и холедохолитиаза - съответно в жлъчните пътища.
Три групи фактори са отговорни за възникването на холелитиазата: промени в състава на жлъчката, билиарен (жлъчен) застой, добавена бактериална инфекция.
За възникването на първия фактор е отговорнo повишеното ниво на холестерола, което зависи пряко и предимно от начина на хранене. По-често заболяването се наблюдава при хора, употребяващи храни, богати на холестерол - животински мазнини, яйца и др. Причина за жлъчния застой и добавената бактериална инфекция са аномалиите на жлъчните пътища.
След отстраняването на жлъчния мехур неспазването на подходящ хранителен режим и литогенният характер на жлъчката повишава риска от образуване на конкременти в жлъчните пътища. Необходимо е да се спазва подходяща диета. Препоръчва се петкратен прием на храна и следните храни:
1) Зърнени храни и тестени изделия: разрешени храни - хляб тип "Добруджа", сухари, бисквити, грис, фиде, юфка, овесени ядки и неразрешени храни - пълнозърнест хляб, пшеничен хляб, пържени закуски от тесто и царевица. Кулинарната обработка - печени или варени.
2) Млечни храни и яйца: разрешени - прясно сирене, извара, прясно и кисело мляко с масленост до 2%, прясно подквасено мляко, яйчен белтък; забранени - жълтък от яйца, млека с масленост над 2%, солено сирене, кашкавал, твърдо сварени или пържени яйца.
3) Супи: разрешава се крем супа, зеленчукова супа.
4) Риби: разрешени са нетлъсти морски и речни риби. Не се препоръчва консервирана риба, хайвер. Кулинарна обработка - варене или варене на пара, печене на скара или печка.
5) Меса: разрешени са нетлъсти пресни меса (телешко, агнешко, пилешко), ограничено диетични колбаси; забранени храни - тлъсти колбаси, стари престояли меса, тлъсти меса, консервирани меса. Кулинарна обработка: варива или варени на пара, печени на скара, печка и грил.
6) Мазнини: препоръчва се зехтин, олио и да се избягва свинска мас, лой, сланина, мас от гъски и патици, сметана и прясно масло.
7) Плодове и зеленчуци: разрешават се почти всички зеленчуци и добре узрели плодове, плодови сокове. Да се избягват храни като зеле, патладжан, лук, зрял фасул, грах, коприва, бакла, пържени картофи, зелени и недобре узрели плодове, сини сливи, черупчести плодове. Кулинарна обработка: зеленчуците се варят или задушават, пекат, пасират. Плодовете освен сурови се дават и печени.
8) Десерти: позволяват се конфитюри, сладка, желета, сиропи, мед, захар, глюкоза, фруктоза. Да се избягват шоколад, сладкиши с масло и яйца, сладолед.
9) Ядки: препоръчват се суровите бадеми 5-6 г.
10) Подправки и сосове: не се препоръчват лютиви и дразнещи подправки.
11) Напитки - разрешава се чай, най-вече отвара от шипка и липов цвят, да не се употребяват студени газирани напитки и алкохол.
Коментари