През последните години в целия свят милиони хора все повече и повече използват изключително богатия на минерали житен продукт просо. Особено важно е от тази храна да се възползват вегетарианците, които страдат често от железен дефицит. 100 грама просо съдържат около 4 грама баластни вещества, 170 милиграма магнезий, 9 милиграма желязо, 0,3 милиграма витамин В1, 0,5 милиграма витамин В6. Освен това просото има високо съдържание на силиций, който е много важен микроелемент за състоянието на костите, кожата, косата и ноктите, т.е. този продукт е важен както за здравето, така и за красотата на хората. Силицият подобрява еластицитета на кожата и съдовете. Много често при хора, които страдат от невродермит, се наблюдават промени в силициевата концентрация. Доказано е например, че при изследване на силиция в космите на онкоболните той е с намалени стойности, а този факт има вероятно голямо значение за състоянието на клетъчните мембрани при тези болни.
Според китайската медицина просото е много важна храна за хармонизиране на "функционалния кръг на далака", което, преведено на достъпен за нашите медици език, е храносмилателният тракт и имунната система на човека. Ето защо при всички имунокомпрометирани организми, включително и онкологично болните, се препоръчва да се хранят системно с просо. Просото е изключително важно да бъде давано и на спортисти, тъй като подобрява състоянието на мускулатурата и е една от най-необходимите "фитнес храни".
Много важно е да се знае, че за разлика от пшеницата, която е много полезно да бъде използвана с цялата си ядка (пълнозърнести продукти), то просото трябва да се яде обелено, тъй като дъбилните вещества в обвивката намаляват възможностите за усвояване на полезните и хранителните субстанции. Поради този факт родителите трябва да знаят, че деца до 3-4-годишна възраст не трябва да се хранят с просо!
Коментари