Д-р Вера Карамфилова от Клиниката по ендокринология на УМБАЛ “Александровска” отговаря на въпрос на читател на вестика Вярно ли е, че при начален стадий на диабет тип 2 не се ограничават плодовете, дори се препоръчват?
Ролята на диетата в лечението на захарния диабет е добре известна. Като правило храненето при диабет трябва да бъде разнообразно, богато на плодове, зеленчуци и зърнени храни. Плодовете заемат особено важно място в храненето както за здрави, така и за хора с диабет. И това е така, защото не могат да бъдат заменени с друга равностойна храна. Те са ценен източник на витамини, пектин, фруктоза, минерални вещества, фибри и т.н.
Плодовете имат и отношение върху храносмилането и чревната микрофлора, като специално целулозата и фибрите забавят резорбцията на въглехидратите и подпомагат нормализирането на кръвната захар. Ето защо съветваме нашите пациенти по възможност да не белят плодовете.
Няма забранени плодове за хората със захарен диабет. Въглехидратите, които се съдържат в тях, се отнасят към т.нар. бавни захари, тъй като съдържат предимно фруктоза, т.е. плодова захар, която първо достига до черния дроб, където се превръща в глюкоза, и едва тогава, попадайки в кръвта, увеличава кръвната захар. Този процес изисква време и затова плодовете увеличават кръвната захар по-бавно в сравнение с бялата захар.
Няма разлика между киселите и сладките плодове. Те съдържат еднакво количество въглехидрати и покачват приблизително еднакво кръвната захар.
Що се отнася до дневното количество приети плодове, препоръчваме около 350-400 грама, разпределени на 2-3 приема, по възможност като междинна закуска. Една порция може да бъде определена като плод с големина на юмрук или една шепа дребни плодове.
Коментари