На читателския въпрос отговаря д-р Стоян Ханджиев, началник на отделение към Клиниката по гастроентерология към ВМА

На първо място, трябва да е ясно за какъв панкреатит става въпрос.
Съществуват два варианта.
- Остър панкреатит, при който храненето през устата се прекратява до окончателното овладяване на острия период;
- Хроничен панкреатит, който е най-често следствие на остър панкреатит и затова причините са общи за двата вида панкреатит.
Най-честите (85%) причини са употребата на алкохол и жлъчно-каменната болест. По-рядко може да се дължи на продължителна употреба на някои лекарства като сулфоналити, имуносупресори, противозачатъчни средства. Ето защо предпазването от развитие на остър, респективно - на хроничен панкреатит, се отнася до ограничаването на приема на алкохол, оперативно лечение на жлъчно-каменната болест, контролиране на употребата на споменатите групи медикаменти, своевременното лечение на язвената болест, заушка, нормализиране на нивото на холестерола и другите масти на кръвта, които също могат да причинят панкреатит - остър и впоследствие - хроничен.
Храната при болни с хроничен панкреатит трябва да бъде бедна на мазнини и концентрирани въглехидрати. Забранени храни са тлъсти меса и колбаси. Не се препоръчват цитрусови плодове (лимони, портокали). Пърженото е забранено. Алкохолът също се спира. Лечението е непрекъснато и включва антиацидни лекарства, храносмилателни ензими, противодиабетни средства, ако се е развил диабет в резултат на хроничен панкреатит. Терапията се назначава и контролира от специалист гастроентеролог, а при диабетно болни - и от ендокринолог.