Яйцата са един от най-евтините и полезни източници на протеини.
Проучване показва, че смъртността от рак е 60% по-висока при хора, живеещи в бедни райони
Проучване в Англия показа, че смъртността от рак е почти 60% по-висока за хората, живеещи в бедни райони. И причината не е единствено по-трудният достъп до ранно диагностициране и навременно лечение, а редица други фактори, свързани с начина на живот.
Според изследването около една десета от всички онкологични заболявания в Обединеното кралство са свързани с лишения, като ракът на белия дроб е водеща причина за смърт. В бедните райони той е три пъти по-разпространен, като се смята, че основен виновник за това е тютюнопушенето. Живеещите в недоимък се насочват към цигарите с цел успокоение или пък защото нямат достатъчно информация, или не вярват в наличната за вредата от тютюна. А е доказано, че пушенето причинява най-малко 16 различни вида рак.
Наднорменото тегло и затлъстяването са втората най-голяма причина. Четирима от всеки десет души в бедните населени места страдат от такова, защото консумират основно нездравословна храна, която е по-евтина. В резултат 28 400 смъртни случая от рак всяка година са свързани със социално-икономическо неравенство. Това се равнява на около 78 загубени човешки живота всеки ден.
От Cancer Research UK, която е най-голямата организация по проблемите на рака във Великобритания, определиха данните от проучването като шокиращи. Не само защото става въпрос за изследване, проведено в една от най-богатите държави в света, а защото разкрива с какви значителни предизвикателства се сблъскат хората с по-ниски доходи, когато става въпрос за предпазване от болести.
“Да победиш рака, означава да го направиш за всички. Никой не трябва да бъде изложен на по-голям риск да умре от тази опустошителна болест само заради мястото, където живее. Тези цифри са шокиращи и неприемливи, но
най-важното е, че могат да бъдат избегнати”,
коментира доктор Иън Уокър, изпълнителен директор в Cancer Research UK.
Английските експерти вярват, че с една по-голяма информираност на живеещите в неравенство и целенасочено подпомагане със здравословна храна нещата ще се променят.
“Много хора ме питат как рискът може да бъде намален. Казвам им, че съществуват вече много доказателства как например редовната консумация на кисело мляко може да има защитен ефект срещу някои агресивни форми на рак на червата”, казва пред “Дейли мейл” професорът по онкология Джъстин Стебинг. Установено е, че млякото съдържа естествени бактерии, които могат да подпомогнат организма в борбата с опасните клетки. По този начин рискът от рак на дебелото черво спада с около 20 процента. Други процеси на ферментация на храни също имат такъв ефект. Професор Стебинг обаче разяснява, че трябва да се търси мляко с естествена закваска, тъй като в него е открита така наречената бифидобактерия, за която се смята, че помага за спиране на образуването на тумори. Също така е установено, че тя има противовъзпалителен ефект върху лигавицата на червата, което допълнително намалява риска от рак и редица други болести.
Млякото съдържа и някои ключови хранителни вещества като калций, калий, фосфор и протеини, които го правят особено полезен продукт, без да е нещо специално и скъпо. Учени от Оксфорд публикуваха по-рано тази година свое мащабно проучване, което показа, че около 300 милиграма калций на ден, което се равнява на една голяма чаша мляко, намаляват риска от рак с до 17 процента, докато 20 грама алкохол или една чаша вино го увеличават с 15 на сто. Техните тестове са потвърдили и предишни заключения, че
преработено и червено месо са причина за скок на онкологичните заболявания
Те са стигнали до извода, че само 30 грама повече от него на ден водят до 8-процентово увеличаване на риска от рак на дебелото черво.
Затова те съветват хората с ограничен бюджет да зарежат преработените меса като колбаси например и да си набавят необходимите им протеини чрез яйца, млечни продукти, растения, пилешко и риба. Всъщност повечето бедни хора въобще не се замислят какво консумират, защото тяхната основна цел е да се заситят и да имат енергия за по-дълго време. Те гонят количество, и то на възможно най-ниска цена.
Диетолози обаче смятат, че това може да се постигне и с ядене на по-здравословни храни, които не са скъпи. Освен кисело мляко и консервирани зеленчуци такива са леща, боб, грах, извара, защото е доказано, че високото съдържание на протеин, и калций
повишава нивата на хормоните, отговорни за апетита
Следователно, ако тези храни доминират в нашето меню, ще се чувстваме сити за по-дълго време. Докато, ако продължаваме да наблягаме на богати на въглехидрати неща като хляб, макарони, чипс и закуски, ще изпитваме глад за още, без да осигуряваме ползи за тялото си.
“Калцият може да помогне за предпазване, като се свързва с потенциално вредни вещества в червата и насърчава смъртта на анормални клетки. Освен това много млечни продукти са обогатени с витамин D, за който е доказано, че има противоракови свойства и може да помогне за регулиране на клетъчния растеж и делене. Лактозата в млякото пък е в състояние да насърчи размножаването на полезни чревни бактерии, които имат противовъзпалителни свойства и водят също до намаляване на риска от онкологични заболявания”, обяснява професор Стебинг.
Коментари