Растителната диета подпомага размножаването на полезни видове чревни бактерии и стимулира намаляване на теглото
От хилядолетия месото е неразделна част от човешката диета, но днес все повече хора се отказват от него. Морални дилеми, екологични катастрофи и здравословни рискове карат мнозина да преосмислят хранителните си навици. Жестокостта към животните, вредните газове на месодобивната индустрия и опасенията за собственото благосъстояние са само част от причините, които тласкат хората към промяна.
Какво всъщност се случва с организма ни, като спрем месото? Това е въпросът, който хората си задават, когато решават да променят навиците си на хранене за малък или по-дългосрочен план. Последните изследвания показват, че дори кратките периоди без месо - седмици или дори само няколко дни, могат да предизвикат изненадващи промени. Ефектите варират от загуба на тегло и признаци на подобряване на сърдечното здраве до по-незабележими въздействия върху червата и имунната система.
Един от най-ярките ефекти от спирането на месото е отслабването. Тук важното е с какво сме го заместили. Когато го сменим с ястия, богати на зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и плодове, се чувстваме сити за по-дълго време. Това намалява преяждането и започваме да сваляме килограми.
Проучване от 2018 г., проследяващо хора три месеца, установява, че преминалите от всеядна към вегетарианска диета са отслабнали с около 4 килограма.
Други експерименти са установили, че вегетарианските диети за шест или повече седмици могат да доведат до
понижаване на кръвното налягане -
ключов фактор за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт.
"Този ефект вероятно е свързан със загубата на тегло и по-голямата консумация на минерали като калий и магнезий, които спомагат за контролиране на кръвното", казва експертът по хранене и здравословно стареене в Университета в Сидни Луиджи Фонтана.
Безмесните диети често понижават и нивото на кръвната захар - фактор за развитие на диабет тип 2, според скорошен анализ на Фонтана.
При други изследвания на вегетарианци се наблюдава намаляване на "лошия" холестерол (LDL), който се съдържа в изобилие в месото и млечните изделия. Той запушва кръвоносните съдове и повишава риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Проучване върху 11 двойки близнаци, проведено от екипа на диетолога Матю Ландри от Станфордския университет, показва, че при тези, които са хапвали месо,
LDL холестеролът е спаднал до оптимални нива
под 100 милиграма на децилитър кръв след четири седмици. Въпреки че участниците са започнали със сравнително здравословни нива, намалението все пак е било забележимо.
Преминаването към растителна диета не просто променя храната в чинията ни - то може да промени екосистемата от бактерии в червата ни.
"Новите вегетарианци са склонни да развиват повече бактерии, специализирани в разграждането на фибрите в растителните храни, и по-малко микроорганизми, които се насочват към месото", обяснява невроложката от Лайпцигския университет Вероника Вите.
Проучване от 2014 г., в което са използвани проби от изпражнения на хора, преминали отскоро на растителна диета, показало, че съставът на чревните им бактерии се е променил дори след няколко дни от новия режим на хранене, твърди д-р Вите.
Изследването на 11-те двойки близнаци в Станфорд пък показва, че Bilophila wadsworthia - чревна бактерия, която разгражда специфични протеини в месото и е свързана с опасни възпаления, е намаляла при доброволците, които са станали вегани.
"Изглежда, че B. wadsworthia може да бъде много проблематична в чревната микрофлора в голямо изобилие и един от начините да се отървете от този микроб е да преминете към веганска диета за определен период от време", казва микробиологът от Станфорд Матю Картър.
Първите изследвания в университета доказват, че растителната диета може да повлияе и на имунната система. В проучване от 2024 г. се съобщава, че хората, които са отказали месото само за две седмици, развиват по-висока активност на организма да се защитава срещу вируси.
А при подложените на веганска диета близнаци от експеримента на университета "Станфорд" се наблюдава намаляване на цитокините - сигнални молекули, които координират имунната активност.
"Беше удивително да се видят такива поразителни промени в имунната система само за няколко седмици", казва Картър.
Все пак дългосрочните последици от отказа на месо остават неясни. Също така
е загадка дали премахването му е строго
необходимо за здравето
Проучванията върху класическата средиземноморска диета, която включва достатъчно зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, месо и риба, показват сходни ползи с растителните диети.
"Ако консумирате малко количество месо веднъж седмично, това влошава ли здравето? Отговорът е, че не знаем", казва Фонтана.
Коментари