• Проверка на "24 часа" показа, че вече го рекламират за геймъри - изострял сетивата им и имал вкус на "сладка победа"
  • След 14 дни проучвания: Употребата му води до изтъняване на носната лигавица, перфорация на преградата, блокаж на дихателните пътища

Забраниха продажбата на енергийния прах, по-известен като енергиен сниф, който се приема през носа. Заповедта е издадена от председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова. Причината е, че продуктите са сериозна заплаха за здравето и безопасността на потребителите.

Според Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по специалността УНГ болести тези стоки и начинът им на употреба чрез вдишване представляват риск. Проучването на специалистите е показало, че не са ясни методите на дозиране, както и количеството вещества в една доза, а системната употреба може да доведе до изтъняване на носната лигавица, перфорация на носната преграда и дори блокаж на дихателните пътища.

Затова КЗП реши енергийният прах да бъде забранен и разпореди да бъде изтеглен от търговски обекти.

Какво обаче се случва със сайтовете, от които можеш да поръчаш снифа? Един от тях е Sniffbull, за който "24 часа" писа още преди скандала с фолк певицата Диона, която го рекламира. Тогава страницата бе от малкото, които предлагаха енергийния прах срещу цената от 16 лв. за 1 грам. Днес тя временно е преустановила дейността си, но според собственика "поради изчерпана наличност".

Малко след като "24 часа" съобщи за новия тренд сред младежите, а певицата Диона пусна видео, чрез което рекламира снифа, институциите се задействаха, но вместо да се стреснат, в интернет пространството разпространителите откриха нова ниша. Проверка на "24 часа" показа, че те вече предлагат енергийната напитка на прах да се разтваря във вода, а не да се смърка през носа. Справка на медията ни установи сайт, който продава хранителни добавки за спортисти, но от него може да се поръча и енергиен прах, рекламиран за "всеки геймър", защото изострял сетива им. Продава се в опаковка от 10 г. и струва 5,50 лв. 

"Има вкус на сладка победа, въпреки че почти не съдържа захар - описват я продавачите . - Предназначена е да ви зареди с енергия. Идва под формата на прах и съдържа таурин и кофеин - сред най-популярните стимуланти на света. Освен това се използват основно от атлети, които искат да подобрят физическото и умственото си представяне преди всяко спортно състезание. Нервната система отговаря за контролирането на движението и затова оказва влияние на времето за реакция, което е важно във всяка игра. Освен това ниацинът заедно с рибофлавина, витамин В6 и В12 допринасят за намаляването на умората и изтощението. Те се натрупват особено по време на продължителни игри, които изискват 100% от вниманието ви. Всичко, което трябва да направите, е да го разбъркате с вода и да започнете играта. Благодарение на формулата си енергийната напитка е подходяща за професионални, но и за начинаещи геймъри", допълват още разпространителите в страницата си.

Те препоръчват на клиентите си да смесят 10 г. от продукта с 350 - 500 мл вода, преди да го изпият, но ги съветват да не превишават дневната доза. Не уточняват какви ще са последствията в противен случай.

Пред "24 часа" медицински специалисти предупреждават, че поръчаните от сайтове енергийни напитки на прах както за прием през носа, така и разтворими във вода, са опасни, тъй като не е ясно точното им съдържание. Същото мнение сподели и министърът на здравеопазването Галя Кондева: Употребата на енергиен прах не е безопасна. Тя може да доведе до разраняване на носната лигавица, а в определени случаи и до спиране на дишането. Нямаме конкретни данни за съдържанието, а по-скоро за дозирането. При многократна употреба може да има много неблагоприятни последици за употребяващите. Информирахме КЗП и те са предприели необходимите мерки за забрана на продукта, допълни тя, като изясни, че снифът вероятно е влязъл в страната без нужда от предварителна оценка, тъй като не е храна или хранителна добавка.

От официалното съобщение на Комисията за защита на потребителите стана ясно, че ще бъдат изпратени и нотификации до Европейската система за бързо предупреждение SAFETY GATE. Това означава, че България ще изпрати сигнал с информация за вида продукт, идентифициран у нас като опасен, както и мерките, които сме предприели за спирането му. Всички сигнали до SAFETY GATE стигат до властите в другите държави, които да следят за същия продукт на собствения си пазар.

Председателят на КЗП Мария Филипова призова всички потребители, закупили енергийния сниф, да преустановят незабавно употребата му.