Младите хора и подрастващите са изложени на особен риск, тъй като тези, които пият по две чаши газирани напитки на ден, удвояват шанса си да развият рак преди 50-годишна възраст.
Според учените вероятността човек да се разболее от рак преди 50-годишна възраст е повече от два пъти по-голяма при тези, които редовно изпиват кен с газирана напитка, съобщи Mirror.
Всяка дневна порция от една малка кутия с вместимост осем течни унции може да увеличи риска с 16%. В тийнейджърска възраст рискът може да нарасне до една трета. Освен безалкохолните газирани напитки, подобни опасности крият и напитките с плодов вкус, спортните и енергийните напитки.
Експертите се опасяват, че напитките могат да допринесат за рязкото нарастване на броя на ранните случаи на колоректален рак. Това е втората най-смъртоносна форма на рак в Обединеното кралство. Всеки британец консумира средно по една кутийка газирано на ден - или около два литра седмично.
Д-р Ин Као, който участва в проучването, призова за кампания, насочена към намаляване на консумацията сред подрастващите и младите хора.
Рискът е намалял със 17 до 36%, когато напитките са били заменени с изкуствено подсладени напитки, кафе или полуобезмаслено или пълномаслено мляко. Проучването е обхванало 95 464 медицински сестри на възраст между 25 и 42 години в САЩ за период от 24 години.
Те съобщават какво са яли и пили с помощта на валидирани въпросници за честотата на хранене на всеки четири години - като се започне от 1991 г. А 41 272 си спомнят и какво - и колко - са пили на възраст между 13 и 18 години.
През периода на изследването 109 участници са диагностицирани с рак на червата, преди да навършат 50 години. Консумацията на газирани напитки е свързана със значително по-високи нива - в сравнение с тези, които рядко са посягали към тях.
Това е станало след отчитане на други фактори, включително здравословно състояние, начин на живот и ИТМ (индекс на телесната маса), употреба на аспирин, други НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) или витаминни добавки и фамилна обремененост с болестта. Д-р Цао от Вашингтонския университет в Сейнт Луис заяви:
„Популярността на тези напитки непрекъснато нараства - особено сред тийнейджърите и младите хора."
Проучването, публикувано в Gut, е първото, което свързва напитките с повишен риск от рак на червата в средна възраст. Случаите на ранен колоректален рак се увеличават през последните две десетилетия, но не е ясно защо.
Според международния екип резултатите имат „биологично правдоподобни обяснения". Захарните напитки потискат чувството за ситост - което може да доведе до натрупване на килограми.
Освен това те предизвикват бързо покачване на кръвната глюкоза и секрецията на инсулин - предизвикват възпаление, затлъстяване и диабет тип 2. Нови данни сочат също, че глюкозата и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза, които се съдържат в повечето газирани напитки, стимулират развитието на чревни тумори.
Скорошни експерименти установиха, че те отслабват чревната бариера и създават благоприятна среда за развитието им. В САЩ 20 и 30-годишните са изправени пред до 4 пъти по-голям риск от рак на червата, отколкото родените около 1950 г.
Газираните напитки са основният източник на добавена захар в хранителния режим на САЩ - 39 %. Всеки осми (12 %) от населението пие повече от три кутийки газирано всеки ден.
„Неотдавнашно проучване показа, че при мишки, третирани с високофруктозен царевичен сироп, се наблюдава значителен ръст на тумори на дебелото черво с агресивна степен. Това е независимо от затлъстяването и метаболитния синдром - което дава допълнителна подкрепа на връзката между подсладените със захар напитки и риска от рак на дебелото черво", каза Као, предаде БГНЕС.