Той ежедневно стресира организма си с 16-часов глад, храни се със зърнени храни и зеленчуци и напълно отрича месото, тестените, захарните, млечните продукти и алкохола, състаряващ мозъка

Лятото е един от най-подходящите периоди за диети, но какво по-хубаво от това, ако с тях можем да станем не само по-слаби, а и по-здрави? А защо не и по-млади? Да, звучи невероятно, но в това отношение спокойно можем да се доверим на протоколите за хранене на всепризнатия номер едно в областта на подмладяването проф. Дейвид Синклер. Разбира се, след консултация с личния лекар.

Проф. Синклер не е кой да е. Той е съдиректор на Центъра за изследване на биологията на стареенето на Пол Ф. Глен в Харвардското медицинско училище и професор в катедрата по генетика. Заедно с това е съосновател на няколко биотехнологични компании.

Чест гост е в дискусиите на Националния здравен център на САЩ и е истинска суперзвезда на научния небосклон. Медиите внимателно прослушват интервютата му с надеждата да чуят нови нюанси в откритията, диетата му или някоя изпусната фраза какво прави, за да изглежда така фантастично, въпреки че е на 53 г.

А най-големите фармацевтични компании се борят за вниманието му, за да стане техен консултант и да им помогне в "лова" на най-удачните молекули в областта на подмладяването.

Причината е, че професорът има много приноси в тази сфера, но тук ще изброим само малка част от тях. Безспорно най-важният, базиран на изследванията му, е, че

стареенето е "най-голямата епидемия" на човечеството

и че ако се отделят достатъчно ресурси,
лекарство ще се намери. Самият той разработва няколко обещаващи терапии в тази насока и ако се съди по първоначалните съобщения, те са доста обещаващи.

Вероятно защото проф. Синклер пръв прозря, че клетките ни имат структура, съдържаща хипотетичен работещ модел, съхраняващ младежка епигенетична информация. Или

всяка клетка има резервно копие на информацията за младостта

Според Синклер целта е във всеки един момент то да може да съхрани живота или да помогне да се направи обратен завой към младостта.

Другото откритие, което го направи истинско явление в областта на antiaging-медицината, бе Обединената теория за ограничаване на калориите (CR). С нея ученият и екипът му демонстрираха, че сиртуините (протеин-модифициращи ензими), активирани от редукцията на калории, играят ключова роля в удължаването на продължителността на живота.

Резултатите им показаха, че активността им е свързана с метаболитния контрол, клетъчното оцеляване, здравословното стареене и др.

Друг голям принос на професора бе лансирането на хипотезата, че организмите може да са еволюирали, тъй като са усетили стреса на растенията и факта, че предлагането на храна ще е все по-малко. И именно
при този процес

полифенолите са активирали "защитата на дълголетието"

Самата тя зависи от 7 гена, предпазващи организма от болести, вариращи от алцхаймер до диабет и др. При някои хора те са по-качествени, при други - не. Въпреки това с течение на времето се изключват и започват да произвеждат ензими, които "казват" на тялото как да оцелее по дълго време.

Затова, когато човек стресира организма със спорт, сауна или ограничаване на калориите, те се "притичват на помощ", за да го предпазят.

Глашатаят е молекулата NAD, която подава сигнал
SOS за бедствие и именно този процес

обръща стрелките на часовника назад,

установява проф. Синклер.  Проф. Дейвид Синклер

Проф. Дейвид Синклер

Доказателство, че теориите му са ефективни, е фактът, че проф. Синклер е на 53 години, но индикаторите за неговата биологична възраст сочат, че е с 10-12 години по-млад.

Тоест изследванията и методиките му на практика показват, че е предприел необходимите крачки срещу остаряването и благодарение на упорити изследвания вече успешно е налучкал пътя към подмладяването.

Нещо повече, проф. Синклер внимателно следи научните проучвания в тази сфера и ежегодно адаптира „протоколите" си с ежедневни правила спрямо новите достижения в науката.

Така например до миналата година споделяше в свои интервюта, че

всяка вечер пие чаша вино Pinot Noir, защото иска чрез него да си набави ресвератрола, активиращ сиртуините,

а те на свой ред да възстановят неговата ДНК и да държат теглото му под контрол.
За да подсили този ефект, към виното проф. Синклер добавял и малки порции отлежало сирене с надеждата, че с него ще получи точната доза спермидин.

Т.е. другата необходима съставка срещу стареенето. От началото на тази година обаче професорът категорично отхвърли този "протокол".

По думите му един ден започнал да си задава въпроса защо вече трудно запомня телефонни номера и решил на всяка цена да разбере къде бърка. Смело премахнал виното и сиренето и чудото станало.

"Отново имам мозък на 20-годишен", разказва проф. Синклер. Благодарение на това той почти напълно заклейми алкохола и стигна до пълно отричане на млечните произведения.

Оттук започва трудната част. Режимът за подмладяване на професора има много особености и те не са лесни за спазване. Като начало той

задължително си осигурява между 6 и 8 часа сън

Но внимание - Синклер, съпругата му и трите им деца не спят в обикновени легла, а в такива, които понижават телесната температура през нощта.

Нещо повече, дори когато навън е студено, те спят на отворен прозорец.

Закуската му представлява няколко лъжици кисело мляко, смесени с растителни полифенолни молекули като ресвератрол, след което през целия ден пие чай от зелена матча и много вода. Ако огладнее, хапва малко ядки.

За да е сигурен, че организмът му няма да създаде някакви дефицити, той пие специален зелен шейк, съдържащ 70 полезни вещества и аминокиселини.

Единственото му по-обилно хранене е на вечеря,
която се състои от ориз, леща и зеленчуци

Самият той си е забранил да консумира тестени, нишестени, млечни и месни храни с изключение на няколкото лъжици кисело мляко. Не употребява и нищо, в което се съдържа захар.

Всъщност диетата му Sirtfood залага основно на активирането на "сиртуините", които на свой ред рестартират метаболизма и осигуряват по-добро клетъчно здраве. И обратно, колкото повече животински протеини има в храната, толкова по-сериозно се ускорява процесът на стареене, смята професорът.

Затова той практикува периодично гладуване около 16 часа на ден, давайки си възможност да се храни 8 часа. Но това не е всичко. Най-трудната част от диетата му е, че тя е в рамките на 1000-1100 калории на ден, а е такава, защото ученият се е убедил в ползите от автофагията.

Тя представлява механизмът, при който организмът рециклира стари и увредени клетки, които могат да доведат до тежки заболявания и рак.

Но освен този стрес Дейвид Синклер създава на организма си още един. Той спортува често и натоварванията му са с голяма интензивност.

Професорът тича, ходи и прави стотина лицеви опори на ден. Дори в лабораторията той няма стол на бюрото си, тъй като предпочита да стои прав. И причината е, че под бюрото му винаги има степер, защото ученият няма време да отиде до фитнеса.

И тук идва друга неприятна част – за да се активизират необходимите подмладяващи процеси, спортът не трябва да е подмотаване, а здраво натоварване, придружено с изпотяване и задъхване до степен човек трудно да може да говори.

Всичко това може би звучи като кошмар за мързеливите и чревоугодниците, но този режим се базира на много сериозни изследвания, проведени не къде да е, а в Медицинското училище на Харвард.

Същевременно той може да е опасен за хора с различни диагнози и затова съветът на проф. Синклер винаги е бил всеки да си направи изследвания и задължително да се посъветва с лекуващия си лекар.