Много е активна, не може да изкара и ден без вестник, споделя доцентът

"Майка ми е много активен човек и постоянно е в движение. Доскоро тя ни носеше на гърба си. Другата тайна на дълголетието й е, че постоянно трябва да има вестник в ръцете си, защото обича да чете. В положителния смисъл на думата е пристрастена към вестниците."

Това сподели пред "България Днес" доц. Атанас Мангъров, който в тесен семеен кръг отпразнува 100-ия рожден ден на майка си Елена Костова Мангърова. По негови думи тържеството е преминало скромно, но много емоционално заради хубавия повод. Мангъров сподели кадър от рождения ден, на който около празничната трапеза са представители на няколко поколения на фамилията.

"Майка ми е работила като лекар, като над 30 години беше началник на детското отделение в болницата в Стара Загора. Сред пациентите беше известна не с фамилията си Мангърова, а като д-р Костова. Много научих от нея", каза пред вестника доцентът. Той споделя още, че братът на майка му - д-р Костов, е основател на туберкулозната болница в Харманли, която е позната като Костовата болница.

Общо пет деца са били в семейството на 100-годишната Елена, като тя единствено е жива.

Доц. Мангърова завършва средното си образование през 1975 г. не в родния си град Стара Загора, а в Политехническа гимназия с преподаване на английски език "Георги Кирков", днес езиковата гимназия "Пловдив". През 1982 г. се дипломира във Висшия медицински институт "И. П. Павлов" отново в града под тепетата, а между 1983 г. и 1986 г. е редовен аспирант към Катедрата по инфекциозни болести на Медицинска академия в София.