Германският здравен министър каза, че това ще е коледният подарък и все повече учени потвърждават, че Омикрон ще протече леко. Тоест, може да има пик и запълване на болниците, но после ще дойде краят на епидемията, каза по Bulgaria ON AIR хематологът проф. Чавдар Ботев.

Омикрон ще се кара по-леко и няма да има висока смъртност.

"А консултантът на английското правителство заяви, че затварянето на границите прилича на изпускане на кон и затваряне на вратата след него", допълни проф. Ботев.

"Февруари ще приключи тази епидемия, най-късно март. Тоест, всички ще преболедуваме или ще бъдем ваксинирани. Повечето ваксини са ефективни 4 месеца за възрастните, които са най-податливи", подчерта той.

Хематологът обяви "световна новина", която ще промени медицината:

"За 20% от умиращите вече се открити причините. Имат антитела срещу интерферони, те са много видове и много се увеличават при хората над 80 г. При 70-80 годишните - 20% умират заради неефективен интерферон. Това е белтък, който неутрализира вируса и се среща при 3% от над 80-годишните, от 70 до 80 е по 1,5% надолу до под 0,3%."

"Другото голямо откритие е, че Х хромозомата произвежда дефектни интерферони, тоест има, но некачествени, и се предава по рецесивен път. Те се използваха много в онкологията и в други сфери, но не може да прилагате интерферон на човек с антитела. И това показва процедурата плазмафереза, че при тези болни ще бъде много ефективно", посочи проф. Ботев.