Любителите на дините случайно поглъщат и семки от червената й сърцевина. Но според руската диетоложка Мария Розанова яденето на диня със семките й може да разстрои храносмилането, предаде БГНЕС.

"Обвивката на динените семки е много плътна и най-често при поглъщането им те не се смилат. Ако случайно погълнете няколко, няма да се случи нищо ужасно. Но в големи количества те могат да причинят запушване на храносмилателния тракт и развитие на някои патологии ", казва тя пред в. "Известия".

Според Розанова някои трябва да ядат плода напълно почистен от семки: това са децата под 3 г., защото могат да се задавят. Тя съветва бременните и кърмачките да внимават, тъй като динените семки са фактор за отключването на алергии.

Белите семки показват не само незрялост на динята, но и употребата на повече нитрати при отглеждането.

Семената на динята съдържат аминокиселината цитрулин, която се разгражда в човешкото тяло, освобождавайки амоняк. За здравите хора това не е беда. Но ако страдате от болести на отделителната система и с развитие на цитрулинемия може да навредите сериозно на здравето си.

Според други учени, цитирани от "24 часа", обаче динените семки са с много козметични и лечебни свойства, а ползата от тях е доказана.

В семките има голямо количество аминокиселини като аргинин и лизин, които тялото не може да синтезира само. Лизинът помага в усвояването на калций и образуване на колаген, а аргининът подобрява обмяната на веществата и подпомага сърцето. Семките са богати и на ликопен, който  подобрява мъжкия фертилитет. С високото си съдържание на витамини В семките на динята са полезни за нервите и подобряват имунитета.

Хидратират кожата. Много жени третират кожните проблеми и лекуват акне с динени семки. И им се получава, тъй като в семената се съдържат ненаситени мастни киселини, които поддържат кожата овлажнена, мека, гладка и тонизирана. Антиоксидантите в тях пък подмладяват кожата.

В много от бебешките олиа и продукти се съдържа масло от диня, тъй като премахва себума, мръсотията и натрупванията в порите на кожата и я прави чиста и мека. Ако нямате масло от динени семки, е достатъчно да приемате по шепа-две такива семки на седмица. Естествено, яжте ги заедно с динята - за да е още по-вкусно и полезно.

Динените семки са сред добрите източници на магнезий. Може да набавите дневната доза от него с 100 г от тях. А с това ще регулирате кръвното налягане и ще подобрите обмяната.

Бабини съвети за динените семки ги препоръчват и за облекчаване на симптомите на диабет. За целта в 1 л вода се варят шепа семки от диня за 45 минути. Получената течност се пие всеки ден като чай.

Много диети за отслабване и здравословни режими препоръчват диня. Семките й са богат източник на мазнини, белтъчини и енергия. В чаша сушени семки има около 50 г мазнини (включително омега-6 мастни киселини) - 80% от дневната доза.

Голямото количество белтъчини в динените семки прави косата здрава и лъскава. Маслото от тях запушва порите на кожата и скалпа, осигурявайки хидратация и подобряване на растежа на косъма.

1 ч.л. сухи семена от диня на прах се смесва с мед и така лекува отоци. За диуретичен ефект се пият 3 чаши сок от диня на ден.

Чай от семки на диня контролира нивото на кръвната захар при диабет. За целта се варят 2-3 ч.л. семки в 2-3 чаши вода за 30-45 минути.

Изследване, публикувано в European Journal of Medicinal Plants, сочи, че семената на диня помагат и при лечение на уголемена простата.

2 с.л. изсушени и стрити на прах семки и се сипват в 450 мл вряща вода. След половин час тази напитка се консумира. Пие се всеки ден няколко седмици.

Динените семки са и особено подходящи при детоксикация, пречистват бъбреците и помагат при бъбречни възпаления. 1 с.л. смлени семки се залива с вряла вода и се оставят за 15 мин. След като запарката изстине, се прецежда и се пият 3 чаши на ден.