Проглушиха ви ушите колко полезни за здравето са антиоксидантите. Но какво точно са те и как действат? А и антиоксиданти - много. Кои от тях са най-важните?
Тези вещества неутрализират свободните радикали. Те се произвеждат в тялото при обмяната на веществата или навлизат в него инцидентно при излагане на лъчение или на токсини от околната среда.
Свободните радикали са много опасни, защото са силно реактивни. Причиняват т.нар. оксидативен стрес в клетките. Той отключва множество болести, свързани с остаряването.
При здравия човек има деликатно равновесие между свободни радикали и антиоксиданти. Но при болни хора, например от диабет или рак, както и при хора в критично състояние радикалите са много, а антиоксидантите - малко.
Следват 9-те най-важни антиоксиданта и храните, които ги съдържат:
1. Бета каротин
Съдържат го морковите, сладките картофи, мангото, тиквата, патладжаните и магданозът. Тялото го превръща във витамин А. Доказано е, че действа срещу рак и при сърдечни заболявания и че подсилва имунната система. (Сигурно вече знаете и че изостря зрението нощем.)
2. Ликопен
Съдържа се в динята, червения грейпфрут и в доматите. От същата група каротиноиди е като бета каротина. Доказано е, че предпазва от рак на простатата и подобрява сърдечната дейност. Като повечето антиоксиданти е много полезен за кожата.
3. Лутеин
Съдържат го листните зеленчуци в комплект с фитохимикала хлорофил. От него за здравето има много ползи, но най-голямата е за зрението.
4. Витамин С
Със сигурност вече знаете откъде да си го набавяте - от цитрусовите плодове. Но също и от ягодите, чушките и горските плодове. Най-полезен е за имунната система, но има и антираков ефект.
5. Флавоноиди
Ябълките, лукът, зеленият чай и цитрусите са богати на антиоксидантите от тази група. Ако си мислите, че има припокриване с витамин С - прави сте, има. Флавоноидите вървят заедно с витамин С и носят подобни ползи за здравето.
6. Витамин Е
Съдържат го много храни. Тук е само краткият им списък: яйца, риба, авокадо, всякакви ядки и семена, зехтин. Витамин Е регулира нивото на холестерола в кръвта и намалява риска от инфаркт.
7. Селен
Носи много ползи за здравето, но трудно се намира. В малки количества го има в доста храни, а във висока концентрация е наличен само в бразилския орех. Но не прекалявайте с бразилски орехи. Селенът помага при отравяне с живак, но свръхдозата селен също е отровна.
8. Коензим Q10
Съдържа се в хранителните добавки, но и тялото го произвежда само. За жалост синтезът му намалява с годините. Играе важна роля за здравето на сърцето.
9. Алфа липоинова киселина
Най-малко известният антиоксидант. Съдържа се в броколи, спанака и маята. Регулира теглото и е особено важна за диабетиците.
Коментари