Офталмолозите твърдят, че сред факторите, влияещи на остротата на зрението, храненето е вторият по значимост след наследствеността. За очите е особено вредно предозирането със сладко, мазнини и брашно. Ако искате да поддържате зрението си в добра форма и дори да го подобрите, важно е да консумирате продукти, които съдържат лутеин, цинк, омега-3 мастни киселини, витамини А, Е и С. Яжте поне два зеленчука, един плод или шепа горски плодове на всяко хранене. Колкото по-ярък е цветът им (червен, зелен, оранжев, жълт, лилав), толкова по-богати на лутеин и витамини са те. Излишъкът от натрий повишава риска от катаракта, затова ограничете солта, колбасите и маринованата и пушената риба до минимум. Леката термична обработка помага лутеинът да се усвои по-лесно, като изключение от това правило са храните, богати на витамин С. Пийте не по-малко от 4-6 чаши вода на ден и ограничете обезводняващите напитки с кофеин – кафе, черен чай, кола. Водата овлажнява очите и намалява раздразненията. Предлагаме ви седмично меню за остро зрение.

Ден 1

Закуска: Омлет от две яйца с домати и босилек, поръсен със сусам и прясно смляно ленено семе, купичка боровинки.

Обяд: 300 г телешки дроб, зелена салата, поръсена със сурови тиквени семки, 1 киви.

Вечеря: Салата от пресен спанак с дресинг от кисело мляко, 200 г сьомга на скара, 1 портокал

Ден 2

Закуска: половин кофичка кисело мляко с мюсли, 1 купичка грозде.

Обяд: 300 г зрял боб на фурна, салата от домати, подправена с ленено масло, шепа орехи, 1 портокал.

Вечеря: 2 пресни чушки, пълнени с извара, 2 филийки пълнозърнест хляб, 200 г диня.

За останалите дни четете тук