Сладкият, неповторимо деликатен вкус на мангото донася дъха на тропиците до небцето ви. И макар че дървото е от същото семейство като отровния бръшлян, плодът на мангото никак не е страшен. Обратното - много полезен е за:

1. Очите

Съдържа много витамин А - най-важния за доброто зрение, за здрави кости и зъби. Също и витамин С, който играе роля при производството на колаген и усвояването на желязо в тялото.

2. Храносмилането

Ензимите и фибрите в мангото помагат на храносмилането. Прочуто е като лек за запек.

3. Алкализира тялото

Мангото е алкална храна и балансира киселинността на тялото. Така пази от бъбречни болести, мускулни схващания и остеопороза.

4. Бори се с рака

В мангото се съдържат антиоксидантите кварцетин, изокерцитин, астрагалин, фистеин и метилгалат, които имат антираково действие.

5. Помага за отслабване

Мангото пречи да се натрупват мазнини и лош холестерол. Регулира кръвната захар и стимулира функцията на панкреаса. При диабетици след 1 месец ядене на манго кръвната захар е като при здрави хора.

6. Вдига либидото

Плодът на мангото прави мъжа потентен и разпалва страст и у двата пола. Причината е във витамин Е, който регулира синтеза на хормони, подобрява кръвоснабдяването и производството на сперма. Но най-важна роля тук играе аргининът - аминокиселина, която лекува еректилната дисфункция.

7. Хидратира

Понеже мангото е много сочно, то хидратира тялото за цял ден. Така пази от слънчев удар.

8. Подсилва имунитета

Каротеноидите в мангото пазят от болести като простуда и грип.

9. Сваля холестерола

Разтворимите фибри в мангото попиват богатата на холестерол жлъчна течност.

10. Усилва паметта

Глутминовата киселина в мангото поддържа във форма синапсисите в мозъка и така подобрява неговата дейност.

Макар да е толкова сочно, от мангото се прави дори брашно. С него се поръсват печива, които добиват деликтания вкус на плода. Брашното от ядки на манго е по-богато на фосфор, калций и магнезий и е по-хранително от пшениченото.