Горчивият пъпеш е индийско пълзящо растение, но с него се готвят ястия и в китайската кухня, и в Африка, и на Карибите.
Отначало той се запържва с с малко захар и сол. Добавя се със сладки сосове към свинско или пилешко месо.
Името подсказва, че плодът е силно горчив, но пък тъкмо това се харесва на някои хора. Въпреки необичайния си вид и вкус горчивият пъпеш е много полезен за здравето. В него са преброени 225 съставки, действащи като лекарства.
Срещу диабет
Преди всичко горчивият пъпеш е чудесна храна за болни от диабет. Особено за тези, които по една или друга причина не вземат лекарства, а разчитат на алернативната медицина. Изчислено е, че това са една трета от всички диабетици. В различни райони на света горчивият пъпеш се използва срещу диабет от векове.
За отслабване
Горчивият пъпеш е уникално ефикасен за сваляне на килограми особено за хора със сърдечни проблеми, чернодробни заболявания, метаболитен синдром, диабет и дислипидемия (нарушено разграждане на мазнините в организма).
Срещу рак
Макар и още в начална фаза, изследванията показват, че екстракт от горчив пъпеш помага за лечение на тумори в гърдата. Той блокира растежа на раковите клетки и предизвиква смъртта им чрез апоптоза (клетъчно самоубийство).
Коментари