B основата на нискогликемичната диета, известна още като диета според гликемичния индекс, е ограничаване на храните, които повишават рязко и значително нивото на кръвната захар.

По принцип всички въглехидрати се преработват в организма до глюкоза и временно покачват захарта в кръвта. Но “лошите” като бял хляб и картофи се смилат по-бързо и чрез кръвообращението вдигат опасно захарта. “Добрите” се смилат по-бавно, което удължава периода на ситост и намалява вероятността от преяждане.

Какво представлява

Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала, която показва колко бързо и до каква степен определена храна може да повиши глюкозата ни. Той измерва колко точно ще се повиши кръвната ни захар от 50 грама различни въглехидрати в сравнение с т. нар. контрола (глюкоза или бял хляб).

Спазването на този хранителен режим изглежда просто – трябва само да знаете как различните въглехидрати се подреждат от 0 до 100 в скалата на гликемичния индекс. Наблягайте на тези до номер 55, ограничавайте тези между 56 и 69 и забравете тези от 70 нагоре, съветват специалистите. Списъци с въглехидратите от различните категории има масово в интернет, издадени са и много книги. Но всеки сам трябва да изготвя менюто си, тъй като в таблицата фигурират само въглехидрати, а не храни като месо, пиле, риба и др.

Според много експерти този принцип на измерване подвежда, тъй като редица вредни за комсумация продукти (някои сладкиши, чипс) са с нисък GI, а комбинацията от определени храни и дори температурата, на която се готвят, може да промени техния гликемичен индекс.

Но ако все пак приложите диетата, Университетът на Сидни препоръчва принципа на заместването, според който при всяко хранене сменяте едно ястие с висок GI с друго, което има нисък или среден GI. Можете да закусите например с мюсли от овес, ечемик или трици, на обяд да хапнете сандвич с пълнозърнест хляб и нетлъсто месо и една ябълка, а на вечеря – авокадо, салата, тиквички и моркови вместо картофи.

Всъщност нискогликемичният режим на хранене е в основата на не само една, а поредица диети от рода на “Зоната”. В тяхната основа стои не количеството, а качеството на въглехидратите. Идеята е да се чувствате възможно най-сити, като консумирате предимно храни с нисък GI – пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци, бобови растения, комбинирани с крехки меса, пиле без кожата и здравословни мазнини. Алкохолът не е препоръчителен, тъй като вдига кръвната захар.

Действие и точки

Освен че смъква теглото, този начин на хранене обещава контрол на кръвната захар и здраво сърце и кръвоносни съдове. Намалява риска от диабет тип 2.

22-а в общата класация заедно с “Еко-Аткинс”, нискогликемичната диета е 17-а в категорията “Най-добро здравословно хранене”; 24-а е в сектора “Лесна за изпълнение”; 26-а е в “Най-добра срещу диабет”; 31-а е в “Най-добра за сърцето”; 34-а е в “Най-добра за отслабване; 36-а е по критерия “Бързо сваляне на килограми”.

Колко струва

Повечето пълнозърнести продукти, пресните плодове и зеленчуци, които отговарят на изискването за нисък или среден гликемичен индекс, са с цени над тези на преработените храни.

Лесно ли се спазва

Може да се определи като диета със средна трудност, въпреки че според специалистите по хранене няма нищо по-лесно от това да размениш сварен картоф с гарнитура от тиквички или моркови. Един от проблемите е, че трудно може да се намери гликемичният индекс на всяка храна, което спъва точното пресмятане на ястието.

Отслабва ли се

“Добрите” въглехидрати – триците, повечето плодове и зеленчуци, контролират апетита, забавят глада и така помагат за загуба на тегло. Но според изследвания загубата на килограми не е по-голяма от тази при други диети, които не измерват гликемичния индекс. Тест с пациенти, подложени на диетата 1 година, показва, че те са загубили 8% от теглото си.

Джулия Робъртс
Джулия Робъртс