Вие кафеджии ли сте или си падате по чая? Ако всеки път се колебаете между тях, вече има напитка точно за вас - чай от кафе.

Казва се "каскара", което на испански значи "люспа" или "кора". Прави се от външните кори на кафеените зърна, които се изсушават на слънце и се варят като чая. Така обелената от зърната кора при добива на кафе се използва, а не се изхвърля.

Напитката е измислена от Айда Бетъл, която отглежда кафе в Салвадор. Тя казва, че й хрумнала случайно, когато доловила приятен мирис откъм купчина забравени кори. "Взех ги, почистих ги и и им сипах гореща вода, колкото да видя как е", разказва тя. "Беше чудесно! Обаждах се на редовните клиенти и им казвах: "Трябва да го опиташ. Ще ти пратя малко за проба." И така почна всичко."

Напитката вече може да се поръча тук-там по кафенета в Америка и Европа. Тя е 100-процентово кафе, но мирише като билков чай. Съдържа кофеин и действа възбуждащо като природен ред бул. Може да се пие и охладена. Специализирано издание описва вкуса й като сладък и плодов "с нотки на розов цвят, хибискус, череша, касис, манго и дори тютюн".