Лекари разкриват тайните на авокадото и развенчават мита за ябълката

Плодовете са суперхрана, но дори и с тях трябва да се внимава, предупреждават руски учени, цитирани от РИА Новости. Те обясняват защо някои хора трябва да избягват авокадото и гроздето и развенчават мита за ползата от ябълката преди лягане. 

Сутрин ги яж сам,

вечер ги дай

на врага си

По-добре е плодовете да се консумират в първата половина на деня, защото съдържат опасни за трупането на килограми въглехидрати, казва доц. Елена Чедия, диетолог в Руската медицинска академия за следдипломно образование.

“Вечер нивото на захарта и на хормона инсулин в кръвта не трябва да е високо, защото инсулинът увеличава синтеза на тлъстини и намалява разграждането им, а това води до затлъстяване”, обяснява тя.

Според диетоложката последният прием на храна трябва да бъде поне четири часа преди лягане. Това се отнася за всички продукти и особено за богатите на въглехидрати плодове.

“Вечер не бива да се яде ябълка. По-добре изпийте чаша мляко или айрян, за да бъдат кръвната ви захар и инсулинът по-ниски, когато легнете да спите”, казва доц. Чедия.

Тогава през цялата нощ разграждането на мазнините преобладава над синтеза им и човек отслабва. В противен случай заради високия инсулин ще трупа тлъстини.

Като цяло фруктите са

най-полезни като

междинно хранене

между закуската и обяда и между него и вечерята. За здрави хора всички плодове носят полза. Те са главният източник на крайно необходимите за организма фибри. Но ако имате здравословен проблем, трябва да избягвате продуктите с лесноусвояеми въглехидрати, например гроздето.

“Ако човек иска да отслабне, не значи, че не трябва да яде грозде, а да ограничи количеството му. Така е и с по-сладките праскови, дини и банани, смокините. При склонност към наднормено тегло всички те трябва да се намалят”, предупреждава Елена Чедия.

Специално внимание тя обръща на авокадото. “Това е отлична храна, която практически не съдържа холестерин, макар че в зависимост от сорта здравословните ненаситени мазнини са много – от 17 до 40 %. Когато ядем авокадо, повишаваме калориите и ако се стремим да отслабнем, трябва да се гощаваме с него по-рядко”, подчертава тя.

Даже към всепризнатия за лечебен плод – ябълката, някои се отнасят неправилно. Хората смятат, че в киселите сортове има малко въглехидрати, а в сладките – много, и съответно са по-калорични. Това не е така, обяснява лекарката. Вкусът на ябълката – сладък или кисел,

зависи от

количеството

органични киселини

За страдащите от затлъстяване това е без значение. Но за тези с болен стомах или дванайсетопръстник, които трябва да снижат киселините, това е много важно. За тях киселите ябълки не са подходящи.

Според гастроентеролога Лейла Болатчиева дори при сериозни здравословни проблеми не бива да се слага кръст на плодовете. Това води до депресии, особено при младите хора. Тя препоръчва на хората със стомашно-чревни болести да избират плодове с по-малко фруктова киселина. “Черешата например е по-мека, а вишните, сливите, нарът – по-агресивни”, казва Болатчиева.

Сред основните заболявания, при които с плодовете трябва да се внимава, тя посочва язвата, ерозивните процеси, гастрита, болестите на задстомашната жлеза. По думите ѝ черният дроб, жлъчката и дебелото черво не се влияят от фруктите.

“При проблеми след консумация на плодове обикновено не е виновно дебелото черво, а стомашните органи над него. Ако след обилно ядене на фрукти получите диария, това е или инфекциозно заболяване, или по-горните органи не се справят”, обяснява тя. Болатчиева посочва

най-неутралния

плод – банана

Той съдържа микроелементи като желязо, флуор, мед и се понася добре при всички заболявания. Кайсиите също не са агресивни към стомаха.

Тези, които се понасят по-трудно, могат да се определят по вкуса – колкото по-остър е той, толкова повече с тях трябва да се внимава.

Ако човек има здравословен проблем, добре е плодовете да се ядат след някоя неутрална храна. Дори агресивните фрукти след кифличка с чай няма да имат неприятни последствия, както ако ги консумирате на гладен стомах. Можете да си помогнете и с лекарства, предписани от доктор.

“Трябва да се храните с плодове, които съответстват на сезона. Ако през юни се появят кайсии, по-добре не ги купувайте. В днешно време зреенето може да се ускори с опасни токсични вещества”, съветват лекарите. Те припомнят, че ягодите, малините, къпините често са мощни алергени и към яденето им трябва да се отнасяме внимателно, особено когато ги даваме на децата.